Hlavní obsah

Švýcarská firma křísí výrobu solárů v Evropě. Češi je pomáhají vylepšit

Foto: Pixabay.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Evropská unie patří ke světovým lídrům v oblasti obnovitelných zdrojů. Tento primát má však vadu na kráse: výroba fotovoltaických panelů se dávno přesunula do Číny, protože jim výrobci v rámci EU nedokázali svou cenou konkurovat.

Článek

Know-how německé společnosti SolarWorld nyní podle informací agentury Bloomberg kupuje za pouhých 12 milionů eur švýcarská společnost Meyer Burger Technology. Ta chce v německém „slunečním údolí“ ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko, asi hodinu cesty od Berlína, znovu rozběhnout výrobu v pronajaté továrně. Na oživení produkce vybrala 180 milionů dolarů a do roku 2025 chce pokrýt třetinu evropské poptávky.

„Podle mě je problém, že svět svěřil výrobu solárních panelů Číně,“ řekl Bloombergu šéf Meyer Burger Technology Gunter Erfurt. Asijská velmoc dnes produkuje téměř 80 procent všech instalovaných panelů.

Osmačtyřicet Temelínů

Podle odborníků bude Evropská unie potřebovat tisíce nových panelů, pokud má splnit své vlastní zelené cíle pro rok 2030. V roce 2019 se do evropské rozvodné sítě připojilo na 16,7 gigawattu nových solárních zdrojů, především ve Španělsku. Německo nechce zůstat pozadu a kvůli nabíjení elektromobilů a vytápění zdvojnásobilo svůj cíl pro energii ze slunce na 98 instalovaných gigawattů – to je 48 Temelínů.

Spoléhat se v dodávkách takového množství jen na Čínu může být potenciální riziko – nejen strategické, ale jak ukázal koronavirus, i čistě logistické. Jenže Asie drží hlavní trumf - Číňané jsou schopní vyrábět velmi levně a Evropané nemají jen při zohlednění ceny šanci.

Podle Jenny Chaseové, expertky na solární energii v BloombergNEF, nyní Číňané produkují panely s cenou 19 amerických centů na watt. „Evropská výroba bude muset být pořád hodně, hodně levná,“ upozorňuje. Další otazník se podle ní vznáší nad pronájmem staré továrny. Znovu rozběhnout linky ve starším, byť modernizovaném provozu, se nakonec nemusí vyplatit.

Evropským výrobcům mohou pomoci cla, minulý měsíc vyskočila u dovážených solárních panelů na 75 procent. Druhým momentem, který hraje ve prospěch nových továren v Evropě, je místní vysoká poptávka. Hlavním tahákem má ale být vědecký pokrok, díky kterému mají švýcarské panely vyrábět na čtvereční metr více energie než třeba levnější, ale méně účinná konkurence.

Češi a spol. vylepšují fotovoltaický článek

Na jednom z výzkumů se podílejí také čeští vědci z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR. V rámci projektu NextBase, na němž spolupracovalo 14 pracovišť z celé Evropy a který podpořily i prostředky z Bruselu, vyvinuli vědci prototyp fotovoltaického článku s vysokou účinností 25,4 procenta. Světový rekord přitom činí 26,7 procenta, uvedla agentura ČTK, a běžná účinnost fotovoltaických článků se pohybuje zhruba mezi 12 a 17 procenty.

„Fotovoltaický průmysl má danou cestu ve zvyšování účinnosti fotovoltaiky. Není splnitelná jiným způsobem než přechodem na trochu jinou technologii, což je ta, kterou jsme zkoumali,“ podotkl za Fyzikální ústav Martin Ledinský. Podle něj se dostane do výroby během dvou až tří let. Kromě vysoké účinnosti má být jeho hlavní devizou možnost sériové, automatizované výroby a také jednodušší kontroly.

Výrobu inovovaných solárních článků by měla spustit právě firma Meyer Burger, která je jedním z partnerů projektu NextBase.

Reklama

Doporučované