Hlavní obsah

Švýcarská metalová senzace Zeal & Ardor dobývá metalový svět. Podívejte se proč

Švýcarská metalová senzace Zeal & Ardor dobývá metalový svět.Video: Dan Sywala, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jednou z nejzajímavějších formací na dnešní metalové scéně jsou švýcarští Zeal & Ardor. Důvodů je hned několik. Jejich originální kombinace černošské hudby a avantgardního black metalu rozhodně zaujme na první poslech.

Článek

Avšak nejedná se o pouhé překvapení či dokonce šokování, což je taktika, kterou používá nejedna formace spoléhající především na vizuální stránku projevu, včetně masek. Těm však často chybí muzikantské nadání. To ale není případ mladých Švýcarů, což dokazuje i intenzita pozvánek na turné od hvězdných kapel typu Prophets Of Rage či osobní sympatie od Slashe z Guns N' Roses.

Do Česka dorazili na samostatné vystoupení teprve podruhé a rozdíl byl hned znát. „Je to hodně zvláštní, protože když někam přijedeme znovu, tak zjistíme, že se nám mezitím počet fanoušků zdvojnásobil. Byli jsme tu před rokem a půl, kde na nás dorazil celkem slušný počet lidí. Nejvtipnější ale bylo, že jen co jsme dohráli, tak nás pořadatelé vyháněli z pódia, protože měl následovat nějaký tradiční DJský set. Dnes se to klidně může stát také, ale aspoň budeme hrát pro větší počet lidí,“ vtipkuje frontman Manuel Gagneux.

Zeal & Ardor si získali světový ohlas především díky originálnímu hudebnímu konceptu. Jak se vůbec zrodil? „Před lety jsem se občas bavil tím, že jsem na webu 4Chan žádal lidi, aby zmiňovali různé žánry, ze kterých jsem si vždy náhodně vybral dva a do dvaceti minut pak složil píseň. Jednou mi takhle někdo napsal ‚black metal’ a druhý ‚černošská hudba’. Přišlo mi to zajímavé a dnes jsem s touhle kombinací v Praze, což je úžasné,“ znovu skromně popisuje Gagneux a zároveň upřesňuje, kam hodlá hudební aktivity posouvat dál: „Budu se snažit vytvořit něco kreativního, ale dokud nemám jasnou představu, tak se do ničeho nepouštím. Dospěli jsme totiž do fáze, kdy lidé něco očekávají, a pokud bychom jim dodali něco průměrného, tak by to byl průšvih. Na další desku si možná počkáte nějakou dobu, ale mou filozofií je překvapovat a uspokojovat lidi.“

Rozhovor probíhal v pražském baru Hells Bells na Andělu, kde jsme si zarezervovali jednu z oblíbených místností vyzdobenou vizuály legendárních Judas Priest. Snažili jsme se provoz oblíbeného baru nijak neomezovat, ale kvůli natáčení úvodu reportáže jsme na chvíli zablokovali klíčovou tepnu a tím byla chodba směrem k toaletám. Manuela jsme před rozhovorem vyzvedli v nedalekém klubu Futurum, kde kapela mírně přetáhla zvukovou zkoušku. Museli jsme proto přidat do kroku, ať už na cestě do baru, tak i zpátky. Rychlochůzi jsme si ale udělali zábavnou, protože jsme diskutovali nad aktuální politickou situací v České republice, originálními marketingovými strategiemi a hlavně důležitostí živit se svými zálibami.

Celý rozhovor najdete v magazínu Slavní, který v Televizi Seznam můžete sledovat každou neděli od 21 hodin. Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod najdete ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované