Hlavní obsah

Švýcarské verdikty pro české manažery Mostecké uhelné platí, Česku se otevírá cesta k miliardám

Připomeňte si, v čem spočívá kauza Mostecké uhelné. Vysvětluje novinářka Jana Klímová.

 

Reklama

Soud ve Švýcarsku v hlavních bodech odmítl odvolání odsouzených, zároveň potvrdil zabavení jejich peněz. Česko na základě rozsudku uplatní náhradu škody.

Článek

Švýcarská nejvyšší soudní instance v hlavních bodech odmítla odvolání pěti odsouzených v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS). Švýcarský spolkový soud uznal odvolání České republiky týkající se účasti v soudní proceduře a doporučil rovněž nižšímu soudu, aby přezkoumal tresty tří odsouzených. Vyplývá to z tiskového prohlášení, které dnes zveřejnil soud v Lausanne.

Z několika verdiktů o rozsahu několika set stránek také vyplývá, že soud potvrdil rozhodnutí federálního trestního tribunálu v Bellinzoně z podzimu 2013 o zabavení peněz odsouzených exmanažerů MUS. Švýcarští vyšetřovatelé zadrželi na jejich švýcarských kontech v přepočtu přes 13 miliard korun (přes 600 milionů švýcarských franků).

Švýcarský soud v listopadu 2013 kromě odsouzení manažerů rozhodl, že ze zablokovaných peněz v kauze MUS neuvolní žádné peníze jako odškodné pro Českou republiku ani pro společnost Czech Coal Services, která je nástupcem MUS.

Federální trestní soud v Bellinzoně před čtyřmi lety potrestal Jiřího Diviše, Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Petra Krause a Oldřicha Klimeckého v kauze MUS nepodmíněnými tresty od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců. Byli uznáni vinnými z podvodů a praní špinavých peněz.

Nejvyšší švýcarský soud dnes uznal odvolání České republiky, která se chtěla zúčastnit soudního projednávání případu jako poškozená strana, ale bellinzonský tribunál to zamítl z procedurálních důvodů. V dnešním prohlášení soud v Lausanne uvedl, že České republice mělo být umožněno se účastnit jednání, jakmile dala najevo záměr získat zabavená aktiva.

Česká republika bude u švýcarských soudů v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS) uplatňovat náhradu škody. Stát totiž uspěl u švýcarského nejvyššího soudu s odvoláním. Informovalo o tom dnes Ministerstvo financí. Tribunál v Bellinzoně by se měl požadavky České republiky zabývat během další nezávislé procedury, uvedl spolkový soud.

Reklama

Související témata:

Doporučované