Hlavní obsah

Švýcarsko jako evropský rebel. Navzdory výzvám se v zemi bude dál lyžovat

Foto: Profimedia.cz

Dubnový záběr pořízený poblíž švýcarského městečka Andermatt.

Reklama

Alpská střediska v Rakousku, Francii, Německu a Itálii zřejmě zůstanou nějakou dobu zavřená kvůli obavám ze šířící se nákazy mezi návštěvníky. Zimní turistika tak v daných zemích utrpí velké ztráty. Švýcarsko se jim dosud vyhýbá.

Článek

Pro alpské oblasti je zima nejrušnějším obdobím a zimní turismus nejdůležitějším hospodářským odvětvím. Švýcarsko, které není součástí Evropské unie, si je případných ztrát vědomo, a navzdory nesouhlasu jejích členských států nechává své sjezdovky otevřené veřejnosti.

S příchodem druhé vlny covidu-19 se Bern nepřiklonil ani k uvalení další celostátní uzávěry s cílem zastavit šíření nákazy. Rozhodnutí neomezovat kratochvíle tamních i zahraničních lyžařů však rozděluje státy Evropy v boji s koronavirem. Premiéři Francie a Itálie dokonce přímo vyzvali tamního prezidenta Federální rady, aby Švýcarsko napodobilo jejich kroky.

Jsou to právě evropské lyžařské resorty, které během začátku první vlny hlásily vysoká čísla nakažených. Patřily mezi ně třeba právě ty italské či rakouský Ischgl. Švýcarský ministr zdravotnictví Alain Berset se však na čtvrteční tiskové konferenci nechal slyšet, že země ohledně lyžování nebude reagovat na tlak zvenčí.

„Jestli chodíte v sobotu ráno nakoupit, nemůžete mi říkat, že je to méně nebezpečné než strávit pět minut v kabině lanovky a následně být venku na svazích,“ cituje list Financial Times hoteliéra Johana Granvika ze švýcarského městečka Andermatt. Rozhodnutí uzavřít sjezdovky podle něj nedává smysl.

Granvik v oboru podniká již sedm let a jeho poslední měsíce byly naplněny nejistotou a obavami z bankrotu, které s sebou přinesla pandemie koronaviru. Jeho hotel závisí na úspěšné zimní sezoně a dvě z jeho restaurací se nacházejí přímo na sjezdovkách - pokud by se vleky nerozjely, zůstanou mimo provoz i ony.

Sezona v Andermattu je již v plném proudu. Hoteliéři počítají s rezervacemi na poslední chvíli, zaznamenali přitom zvýšený zájem. Tamní luxusní hotel Chedi dokonce nabízí svým potenciálním hostům z destinací, jako je Londýn, Mnichov a Řím, dopravu na místo soukromým tryskáčem. Ti se tak mohou vyhnout riziku nákazy v komerčních letech.

Pokud Švýcarsko i nadále ponechá své resorty otevřené, bude podle Financial Times ekonomicky těžit z bolesti druhých. Lyžování je ve Švýcarsku velkým byznysem, ale i vášní; více než třetina Švýcarů pravidelně volí lyže a svahy jako formu rekreace.

„Je to náš národní sport a obzvláště v této době, době uzávěr a s lidmi zavřenými v domovech, je možnost vyrazit do hor za čerstvým vzduchem, za setkáním s jinými lidmi a pohybem velmi důležitá,“ prohlásil Mathias Imoberdorf, mluvčí lyžařských zařízení ve středisku Zermatt na jihozápadě Švýcarska. „Důvěřujeme vládě, že učiní správné rozhodnutí.“

Více o lyžování v Evropě se dočtete zde:

Švýcarská vláda v pátek oznámila určitá omezení pro lyžařský průmysl. Například uzavřené kabiny lanovek smí jezdit naplněny pouze ze dvou třetin, omezení počtu lyžujících však oznámeno nebylo. Od 22. prosince pak budou muset jednotlivá střediska žádat o povolení k otevření, což bude souviset s kapacitou tamních nemocnic.

Stejně jako nyní Švýcarsko se německému plánu na uzavření evropských lyžařských center dříve bránilo také Rakousko. To však ve středu oznámilo, že lyžování povolí až od 24. prosince. Od 19. prosince navíc budou muset všichni turisté přijíždějící z rizikových oblastí na deset dní do karantény a až do 6. ledna budou uzavřené hotely a restaurace. V rámci alpských zemí návrh podpořila Francie a Itálie.

Podle webu Worldometers přibylo ve Švýcarsku ke 4. prosinci 4382 nově nakažených a 112 lidí v souvislosti s covidem-19 zemřelo. Celkem země eviduje téměř 350 000 pozitivních testů na koronavirus a více než 5000 úmrtí s ním spojených.

Reklama

Doporučované