Hlavní obsah

Švýcarsko plánuje virtuální měnu, obří pokuta za dohodu s hotely a zkoumání Měsíce

11. listopad 2019: Den očima editora Pavla Lochaře.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Výběr událostí s datem 11. listopadu 2019 pohledem editora Pavla Lochaře.

Článek

Švýcaři by už brzy mohli platit virtuální měnou

Tamní národní banka chystá vytvoření digitálního franku. Neměl by sloužit ani pro soukromé účely, ani pro mezinárodní převody. Švýcarské národní bance jde v první fázi o zefektivnění transakcí na burze cenných papírů.

Rezervační ubytovací portál Booking.com musí zaplatit obří pokutu

Sankci přes 8 milionů korun mu vyměřil a teď i potvrdil český antimonopolní úřad za to, že s hotely uzavřel smlouvy na poskytování výhodnějších podmínek pro klienty. Pokuta je pravomocná.

Ministerstvo kultury má plán, jak nás rozveselit a potěšit

Ve městech a obcích chce více uměleckých děl. Zaplatit by je měli developeři. Z každé zakázky nad 150 milionů korun by měli odvádět procento na nákup a tvorbu výtvarných děl. Toto super rozhodnutí má ale jednu chybu – cena nových bytů a domů zřejmě kvůli němu opět poroste.

Chybějící řidiči

Peníze by se hodily i pražskému dopravnímu podniku, kterému chybí přes 200 řidičů autobusů. Situace už došla tak daleko, že ruší spoje a od prosince předá dvě autobusové linky do správy soukromým firmám. A o přeplněných vlacích kolem Prahy raději nemluvě. Nebylo by lepší si přiznat, že je veřejná doprava v krizi a nechat lidi zase jezdit auty?

Ani Měsíc už nebude, co býval

Vědci získali novou možnost, jak přirozenou družici Země prozkoumat. Získali vzorky hornin, které v roce 1972 nasbírala poslední posádka, která na Měsíci přistála. NASA po čtyřiceti letech otevřela přepravní schránku a horniny poskytla expertům. Zjištění budou sloužit mimo jiné i pro budoucí let na Měsíc v roce 2024.

Reklama

Doporučované