Hlavní obsah

Švýcarskou vesnici Mitholz čeká stěhování. Kvůli staré munici z války

Foto: Flickr - Kurt Zwahlen

Obyvatelé vesnice Mitholz už smrtící explozi munice zažili. V roce 1947 si vyžádala životy 11 lidí.

Reklama

Obyvatelé vesnice ležící v bernském kantonu váhají, zda ji opustí definitivně, nebo se vrátí. Úřady potřebují na vyčištění místa dlouhých 11 let, dalších deset let potrvá jen příprava celé akce.

Článek

Muniční sklad z druhé světové války představuje nepřijatelné riziko pro obyvatele obce Mitholz, rozhodlo minulý rok švýcarské ministerstvo obrany. Nyní jim úřady vzkázaly, že musí během 11 let odejít, informovala britská stanice BBC.

„Podle toho, jak se budou práce vyvíjet, by měli obyvatelé počítat s evakuací trvající déle než deset let,“ tvrdí ministerstvo. V těchto dnech probíhá veřejná diskuse o tom, jakým způsobem by mělo k evakuaci dojít. Úřady ujišťují, že výstupy z debat s občany a podnikateli budou brát při plánování evakuace v úvahu.

„Lidé, kteří zde žijí, mají v obci kořeny po generace. Je zraňující je vidět v takovéto situaci,“ nechala se slyšet Brigitte Rindlisbacherová, šéfka mitholzské pracovní skupiny. O pohnutí 170 obyvatel obce mluvil s reportéry listu Le Matin i její starosta Roman Lanz, podle něhož bude zvláště pro starší lidi těžké se rozhodnout. Někteří z nich už mluví o tom, že pokud se musejí přestěhovat, budou požadovat od státu kompenzaci. S tou se podle Lanze počítá – budovy a pozemky v oblasti už totiž od loňského oznámení ministerstva ztratily čtvrtinu své původní hodnoty.

Cena celé akce by podle ministerstva měla výrazně překročit jednu miliardu franků (asi 24 miliard korun), informoval server RTS.

Muniční sklad vznikl v Mitholzu během druhé světové války. K explozi, jíž se nyní úřady obávají, přitom došlo už v roce 1947. Masivní výbuch tehdy zabil jedenáct lidí a zničil nedaleké vlakové nádraží. O 70 let později zůstává pod skalním masivem skryto na 3500 tun munice, jejíž nebezpečí se podle studie z roku 2018 po celá desetiletí podceňovalo. Odstranění výbušnin považují úřady za velice složité, dokonce se uvažovalo i o tom, že by se munice zavalila dalšími skalami.

Už jen samotné přípravy mají trvat deset let – jejich součástí bude i postavení silnice, aby se nebezpečná oblast dala objet. Obyvatelé obce by se tak nejdříve měli stěhovat v dubnu 2031.

Švýcarsko je sice neutrální zemí, která ve válce bojovala naposledy v roce 1815, během nejhoršího světového konfliktu se ale ocitlo ze všech stran obklíčené Německem a jeho spojenci. Adolf Hitler jednu dobu plánoval, že hornatou zemi obsadí. Švýcaři proto povolali do služby stovky tisíc mužů, kteří hluboko v horách stavěli řadu pevností, pomocí nichž se země měla bránit proti útočníkům. Kromě pevností byly součástí obranného systému i rozsáhlé sklady zbraní a munice. Jeden z nich zůstal dodnes v Mitholzu.

Reklama

Doporučované