Hlavní obsah

Švýcarský soud uložil českým uhlobaronům vězení od 36 až do 46 měsíců

Soud v kauze privatizace MUS začal na podzim i před českým soudem (reportáž ze začátku prosince).Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

aktualizováno •

Takový je výsledek nového trestního řízení v kauze privatizace Mostecké uhelné společnosti.

Článek

Švýcarský federální soud v novém řízení o výši trestu uložil v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS) třem českým podnikatelům vězení v délce od 36 do 46 měsíců.

Rozsudek, proti němuž se lze odvolat, byl zveřejněn ve čtvrtek, informoval o něm na svém webu švýcarský list La Liberté.

Podle DeníkuN jsou odsouzenými Marek Čmejla, Jiří Diviš a Oldřich Klimecký.

Podle švýcarského listu byl odsouzený s nejvyšším trestem (Marek Čmejla) uznán vinným z podvodu a závažného praní špinavých peněz, za což mu soud uložil 46 měsíců odnětí svobody a pokutu 24 200 švýcarských franků (550 000 korun). Druhý odsouzený (Jiří Diviš) by za spolupachatelství v podvodu a praní špinavých peněz měl jít do vězení na 41 měsíců s pokutou 41 400 švýcarských franků.

Třetí souzený (Oldřich Klimecký) si vyslechl verdikt 36 měsíců odnětí svobody, přičemž jen 18 měsíců je nepodmíněný trest. Pokutu soud u tohoto muže stanovil ve výši 6300 švýcarských franků.

Spolkový soud, který je nejvyšší švýcarskou soudní instancí, loni v prosinci zamítl v případu odvolání pěti odsouzených, nicméně nižšímu soudu nařídil, aby přezkoumal tresty právě Čmejly, Diviše a Klimeckého.

Zmíněný soud nižší instance v Bellinzoně v roce 2013 uložil Čmejlovi, Divišovi, Klimeckému a také Antonínu Koláčkovi a Petru Krausovi nepodmíněné tresty v trvání od jednoho roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců.

Spolkový soud při loňském prosincovém zamítnutí odvolání odsouzených rovněž uvedl, že vyhověl stížnosti ČR, jejíž účast jako poškozené strany dříve soudy zamítly kvůli opožděnému přihlášení. Švýcarští vyšetřovatelé zadrželi na švýcarských kontech osob podezřelých v této kauze v přepočtu přes 13 miliard korun.

Soud v případu privatizace MUS začal na podzim i v Česku. Shrnutí úvodního týdne tohoto procesu najdete v reportáži v úvodu tohoto článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované