Hlavní obsah

Sydney schválilo působivý design přestavby „kontroverzní“ galerie za téměř 8 miliard

„Kontroverzní“ galerie v Sydney odhalila schválený design své revitalizace za téměř 8 miliard.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Oceňovaná stavební společnost z Japonska vyhrála kontrakt k revitalizaci Galerie umění Nový Jižní Wales v Sydney již před třemi lety. Až nyní se však designový návrh architektů dočkal schválení od vlády, která do celkového rozpočtu téměř 8 miliard poskytla 70 procent částky, zatímco zbývající část až doteď plnily soukromé příspěvky. Výstaviště má návštěvníkům nabídnout až dvakrát tolik prostoru, exkluzivní novinky, ale i návrat ke svým až téměř stoletým kořenům a původním obyvatelům Austrálie.

Článek

Galerie umění Nový Jižní Wales v Sydney má zdvojnásobit své výstavní prostory, z nichž až 65 procent má být návštěvníkům dostupných 24 hodin denně sedm dní v týdnu. Přestavba má odstartovat počátkem příštího roku, otevření se má konat v roce 2021 ke 100. výročí galerie. Informoval o tom deník Sydney Morning Herald.

Kontrakt na designový projekt Sydney Modern za 7,8 mld. vyhrála již před třemi lety stavební firma SANAA z Japonska. Tři roky se však čekalo na to, až se rozpočet naplní. Vláda Nového Jižního Walesu do něj přispěla zhruba 5,5 mld., zatímco zbývající 2,3 mld. měly doplnit soukromé příspěvky, k čemuž nyní konečně došlo.

Podle australského listu se má současná, poněkud „kontroverzně“ vnímaná vnější podoba v jejich provedení více přiblížit původnímu, přírodnímu konceptu galerie. Barevnou fasádu tak nahradí šedivá barva a okolní prostory prostoupí více stromů a zeleně obecně.

Zdvojnásobení výstavních prostor má podle zástupců galerie navýšit počet zákazníků. Z bilance 1,35 milionu v minulém roce doufají až v dva miliony, což by výstaviště „vystřelilo” ze 48. místa v celosvětově nejnavštěvovanějších galerií až na 31. příčku, těsně za Národní galerii Victoria v Melbourne.

Rozšíření Galerie umění Nový Jižní Wales v Sydney se má více soustředit na exhibici původních obyvatel Austrálie, která dosud moc plochy k dispozici neměla. Nového provedení se dočká hlavní výstavní prostor. Přibude více edukačních místností a úplnou novinkou bude galerie vystavěná uvnitř obrovské olejné nádrže z období 2. světové války.

Zakladatelé stavební společnosti SANAA Kazuyo Sejima a Ryue Nishizawa vyhráli v roce prestižní Pritzkerovu cenu, která se předává v oblasti architektury a je inspirovaná Nobelovou cenou. Jejich minulé projekty v oblasti umění lze spatřit nejenom v Tokiu, ale také New Yorku, Londýně nebo i Paříži.

Reklama

Doporučované