Hlavní obsah

Střet Syková Drahoš. „On chce jenom na Hrad. Ona už lidsky selhala.”

Duely Seznamu se věnují tématu senátorských voleb. V prvním díle pořadu se střetli Eva Syková a Jiří Drahoš.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Eva Syková a Jiří Drahoš. Dva bývalí kolegové z Akademie věd. Kdysi spolu svedli boj o post předsedy této instituce. A za pár týdnů se utkají znovu. Tentokrát ale o senátorské křeslo v obvodu Praha 4. Eva Syková, která mandát obhajuje, tentokrát kandiduje za hnutí ANO, sociální demokraté jí totiž nominaci nedali. Jiří Drahoš usiluje o post v horní komoře s podporou TOP 09, STAN, KDU-ČSL a Strany zelených.

Článek

Neúspěšný prezidentský kandidát z poslední přímé  volby  - Jiří Drahoš - plánuje oslovovat voliče heslem „Tak to dejme dohromady”. Řešit by v Senátu chtěl například modernizaci dopravy, mimo jiné stavbu linky D pražského metra, zabýval by se i vzděláváním. Téma dopravy jako svoje hlavní téma zmiňuje i senátorka Eva Syková. Odklonit by chtěla především kamionovou dopravu a zajistit tak lidem na Praze 4 lepší životní prostředí.

Spory měli už před lety kvůli klinické studii

Souboj Sykové a Drahoše patří k těm nejvíc mediálně sledovaným. Spory měli už v minulosti, a to ohledně léčby za pomoci kmenových buněk. Pořad Reportéři ČT totiž odvysílal v listopadu 2015 reportáž s názvem Obchod s nadějí. V ní redaktoři zmapovali, jak tým Sykové měl doporučovat několika pacientům s ALS experimentální terapii pomocí kmenových buněk. V květnu 2016 přineslo pokračování reportáže svědectví několika pacientů, podle nichž chtěla Syková od pacientů peníze.

Po odvysílání reportáže na Akademii věd skončila. Syková sama na funkci rezignovala. Několikrát ale zopakovala, že si ona ani její spolupracovníci od pacientů peníze nikdy nevzali. Aféru oba zmínili ve svých kampaních. Drahoš tvrdí, že by Syková neměla zastávat senátorský post, ta zase Drahoše obviňuje, že ji chce odstranit z politiky.

Reklama

Související témata:

Doporučované