Hlavní obsah

Symbol velikosti amerického ocelářského průmyslu se zřítil k zemi za pár sekund

Podívejte se na záznam demolice budovy Martin Tower, jež sloužila jako centrála kdysi významné firmy Bethlehem Steel.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Davy lidí sledovaly demolici budovy o 21 patrech ve městě Bethlehem v americkém státě Pensylvánie. Věžová budova nazvaná Martin Tower kdysi sloužila jako sídlo jednoho z největších amerických výrobců oceli a lodí, firmy Bethlehem Steel. Kolos o váze 16 tisíc tun se zřítil k zemi v rámci sekund.

Článek

Budova vznikla v dobách největší prosperity firmy Bethlehem Steel v sedmdesátých letech a sloužila jako jeho světové ředitelství. Společnost však v roce 2003 zkrachovala. Martin Tower tak zůstávala nevyužitá více než 15 let.

Relativně nová budova si podle agentury AP vysloužila místo v americkém Národním registru historických míst. Majitel více než stometrové budovy se podle deníku New York Post pokoušel o její renovaci. Z ekonomických důvodů se však nakonec rozhodl pro její demolici. Na jejím místě plánuje postavit obchody, hotely či nové obytné objekty v hodnotě 200 milionů dolarů.

Demolici budovy přihlížel také Tyler Kent, jehož otec přes 40 let pro firmu Bethlehem Steel pracoval a za tu dobu vychoval 11 dětí.

„Můj otec a další příbuzní tam pracovali nějakých čtyřicet let. Viděli jsme, jak ji v sedmdesátých letech stavěli. Je to prostě ikonická budova. Každý den se podívám z okna a vidím tuhle budovu, tuhle dominantu. A dívat se, jak padá, mi vehnalo slzy do očí. Opravdu. Netušil jsem, že mě to tak zasáhne,” uvedl Kent pro agenturu AP.

Pád kdysi druhého největšího amerického výrobce lodí a oceli Bethlehem Steel a jeho dceřiné společnosti Bethlehem Shipbuilding Corporation mnozí považují za symbol odklonu americké ekonomiky od průmyslové výroby. Společnost vznikla v roce 1899. Za druhé světové války stála například za konstrukcí bitevní lodi USS Massachusetts. Ocel vyrobená v závodech této firmy lze najít také ve významných amerických pamětihodnostech, jako je Empire State Building nebo v mostu Golden Gate Bridge.

Reklama

Doporučované