Hlavní obsah

Symbol volnosti Amsterdamu zmizel. Ikonický nápis byl prý moc individualistický

Nápis „I Amsterdam” je pryč. Byl moc individualistický a plnil náměstí, rozhodlo město.Video: Jan Marek, Youtube.com

 

Reklama

Písmena „I Amsterdam” opustila svoji základnu na náměstí Museumplein v Amsterdamu na plošinách dvou nákladních vozů. Rozhodla o tom jedna z radních města. Většina jeho obyvatel přitom byla proti.

Článek

O rozebrání a odvezení ikonického nápisu z centra Amsterdamu rozhodla koncem minulého týdne radní města Femke Roosmaová, která je současně lídryní ekosocialistické nizozemské politické strany GroenLinks.

„Nápisem ‚I Amsterdam‘ sdělujeme, že jsme město plné individuálů. My ale chceme ukázat něco jiného: rozmanitost, toleranci, solidaritu,” uvedla Roosmaová podle listu The Telegraph ve svém vyjádření.

6 000 selfies za 24 hodin

Online deník Business Insider dodal, že vedení města chtělo zároveň snížit počty turistů, kteří na náměstí kvůli nápisu chodili.

Společnost Amsterdam Marketing vypočítala, že si lidé s nápisem zvládli denně udělat až šest tisíc selfies. Podle magazínu Dutch Review patřil spolu s vodními kanály obestavěnými stovkami kol a proslulou čtvrtí červených luceren k hlavním symbolickým dominantám města.

Cestovní ruch je pro, většina obyvatel města proti

Radní města podporuje však i názor odborníka pro cestovní ruch v Amsterdamu Rodneyho Boltona. Pro něj byl nápis podle vlastních slov spíše „bezduchým symbolem masového turismu, se kterým si lidé raději udělali selfie před Rijksmuseum, než aby šli vůbec prozkoumat malby uvnitř”.

Celý tento týden mají být podle Insideru na náměstí zástupci města, kteří budou turistům vysvětlovat, co se s vyhlíženými písmeny „I Amsterdam“ stalo.

Nápis se má vracet při speciálních příležitostech jako výročí nebo oslavy, nicméně ale na jiné místo. Podle nizozemského výzkumníka veřejného mínění Maurice de Honda není s jeho odstraněním spokojených až 66 procent obyvatel města, podle kterých „to nebyl dobrý nápad”.

Proti rozhodnutí města se objevily i první protesty. Nizozemská designérka Pauline Wiersemaová vztyčila namísto původního nápisu písmena ‚HUH‘, která obecně značí opovržení nebo hněv.

Písmena ‚I Amsterdam‘ zaujala své ještě nedávné místo na náměstí Museumplein před 14 lety.

Reklama

Doporučované