Hlavní obsah

Symbolický Obama, v Řecku přednášel o demokracii a varoval před nacionalismem

 

Reklama

Prezident USA využil své poslední zahraniční cesty, aby se znovu hlasitě vymezil vůči populismu v politice.

Článek

Dva protipóly, které zároveň dokazují, jak má fungovat demokracie. Tak srovnal Barack Obama sebe s nově zvoleným prezidentem USA Donaldem Trumpem i děním kolem voleb.

Obama, který je v Řecku na poslední zahraniční cestě, nedokázal zakrýt své překvapení nad výsledkem amerických voleb. A hlasitě varoval před nárůstem nacionalismu a populistických hnutí doma i v zahraničí, který podle něj vyvolal odpor vůči globalizaci.

„Lidé musejí vědět, že jim někdo naslouchá," prohlásil prezident s tím, že stále více lidí má pocit ztráty spojení se svými vládami.

Během projevu v Aténách, označovaných za kolébku demokracie, Obama zaplněný sál ubezpečoval, že „naše budoucnost bude v pořádku". Zdůraznil přitom důležitost svobodných voleb, a to navzdory tomu, že nevyhraje vždy kandidát té či oné strany.

Přestože se vyvaroval přímému srovnání amerických prezidentských voleb s britským červnovým referendem o vystoupení z Evropské unie, zmínil Obama, že jejich společným problémem je antipatie ke globalizaci, která podněcuje vznik pravicových i levicových populistických hnutí v Evropě.

Trump podle Obamy získal podporu především na základě svých slibů o vybudování zdi na americko-mexických hranicích, o dočasném zákazu vstupu muslimů na území Spojených států a o zrušení obchodních dohod, které podle něho škodí americkým pracovníkům.

Obama, který v kampani podporoval Clintonovou, vidí úspěšnou cestu vpřed v pravém protikladu - oblasti zdravotní péče, boji proti klimatickým změnám či v jaderné diplomacii. Tedy nepřekvapivě v oblastech, na nichž stavěl své prezidentské angažmá.

Ne všichni však Obamovi aplaudovali tak, jako zaplněný sál, ve kterém přednášel. Prezidentovu návštěvu v Aténách provázely i demonstrace proti kapitalismu. Jedna z nich přerostla v násilnosti levicových radikálů, během nichž bylo několik lidí zatčeno.

Foto: Reuters

Protesty proti Obamovi

Reklama

Související témata:

Doporučované