Hlavní obsah

Syn Donalda Trumpa vypovídal o vlivu Ruska na prezidentské volby, senátnímu výboru čelil devět hodin

Senátní výbor vyšetřuje možný vliv Ruska v amerických volbách (video.AP).

 

Reklama

Výbor se zajímá o to, jestli prezident Donald Trump nebo jeho poradci věděli, že lidé z kampaně byli napojeni na Rusko a byli s nimi v kontaktu. Moskva možný vliv odmítá.

Článek

Senátní výbor pro tajné služby vyšetřuje roli Ruska v kampani před loňskými prezidentskými volbami ve Spojených státech. Z toho důvodu vyslýchal syna amerického prezidenta Donalda Trumpa mladšího, informovala agentura Reuters.

Podrobnosti o slyšení zatím zveřejněny nebyly, známo je pouze to, že Trump mladší strávil před komisí devět hodin.

Předseda senátního výboru Richard Burr v úterý prohlásil, že vyšetřování v letošním roce uzavřeno nebude. Možným ruským zásahům do voleb v USA se nezávisle na Kongresu věnuje zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller. Úkol mu svěřilo ministerstvo spravedlnosti.

Muellerův tým se soustředí i na to, zda prezident Donald Trump či jeho nejbližší poradci věděli o rozsahu kontaktů členů Trumpovy kampaně s osobami napojenými na Rusko. Moskva popírá, že by se snažila do amerických voleb zasáhnout.

Zákonodárci se zajímají o schůzku Trumpa mladšího s ruskou právničkou Nataljí Veselnickou loni v červnu. Prezidentův syn tvrdí, že od setkání očekával možné kompromitující informace o tehdejší otcově demokratické rivalce Hillary Clintonové. Nakonec se nic zajímavého nedozvěděl. Jednání se tehdy zúčastnili i Trumpův zeť Jared Kushner a tehdejší šéf Trumpova volebního štábu Paul Manafort.

Trump junior už před týdnem vypovídal o ruském vlivu a ruských kontaktech před výborem Sněmovny reprezentantů pro tajné služby.

Reklama

Doporučované