Hlavní obsah

Syn hajného před 90 lety jako první Čech stanul na Antarktidě. Jižní točnu přežil, vyjížďku na Labi nikoliv

V neděli 27. ledna uplynulo 90 let od chvíle, kdy na území Antarktidy vstoupil první Čech.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Průkopník českého dobývání Antarktidy, Východočech Václav Vojtěch, stanul na jižní točně přesně před 90 lety. Tehdy mu pomohli Tomáš Baťa i prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Článek

Devadesát let uplynulo od chvíle, co na území Antarktidy vstoupil první Čech. Prvním českým dobyvatelem jižní točny se stal Václav Vojtěch ze Skřivan u Nového Bydžova, a to 27. ledna 1929. Východočeský rodák se na Antarktidu dostal jako člen americké výpravy admirála Richarda E. Byrda, který byl prvním člověkem, jenž Antarktidu dobyl letecky.

Vojtěch se narodil v rodině skřivanského hajného a po maturitě na novobydžovském gymnáziu vystudoval historii a zeměpis na Univerzitě Karlově v Praze. V roce 1928 se dozvěděl o připravované Byrdově expedici a admirálovi se nabídl jako její účastník. Na poprvé však neuspěl.

„Byl Byrdem mnohokrát odmítnut, i na Novém Zélandě, odkud expedice startovala. Nenechal se však odbýt a podařilo se mu na výpravu dostat. Nejprve jako topič, pomocník a údržbář a později jako psovod, takže se stal významným členem expedice,“ popisuje Jan Kohout z Regionálního muzea v Novém Bydžově, které disponuje malou expozicí, jež je věnována Václavu Vojtěchovi.

Ke psům, o něž se na Antarktidě staral, přilnul Vojtěch natolik, že si odtamtud přivezl i bílého psa Yorka. „Ten po Vojtěchově náhlé smrti zemřel žalem,“ dodává Kohout. Vojtěch totiž zemřel v nedožitých 31 letech, a to nikoliv při dobrodružné výpravě, ale nedaleko od domova.

„V době, kdy se chystal na další výpravu, tentokrát za severní polární kruh, se šel rozloučit s kamarády skauty do Sadské, kde bohužel utonul při projížďce na kanoi na Labi,“ říká ředitel novobydžovského muzea.

Václav Vojtěch se díky svému dobrodružství stal prvním a zatím jediným Čechem, který obdržel zlatou medaili amerického Kongresu. „Byrdova expedice měla význam, že chtěli jižní pól dobýt letecky, což se povedlo, admirál Byrd byl prvním člověkem, který tam dolétl, a zmapovat toto dosud neznámé území v oblasti centrální Antarktidy,“ vysvětluje Michal Janouch, ředitel Polární sekce České geografické společnosti, který v minulosti jako výzkumník Antarktidu několikrát navštívil.

Důležitost Vojtěchovy cesty potvrzují i lidé, kteří mu tehdy pomáhali. „Finančně mu vypomohli Tomáš Baťa a prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Pomáhali mu i diplomaté a lidé z ministerstev školství a zahraničí. Musel cítit podporu od mladého československého státu, který chtěl, aby tam nějakou stopu zanechal,“ dodává Janouch.

Admirál Byrd si tehdy dal do smlouvy s účastníky klauzuli, že dva roky po expedici o ní nesmí nic publikovat, aby nepřišel o výdělky. Vojtěch to dodržel a až v roce 1932 vydal knihu pojmenovanou Námořníkem, topičem a psovodem za jižním polárním kruhem. O svých zážitcích mluvil také na četných přednáškách či v novinových článcích.

V srpnu 1932 měl odletět do Kanady a tam se připojit k expedici Aleše Hrdličky, která měla směřovat tentokráte k pólu severnímu. Zemřel však několik dnů před svým odjezdem, 6. srpna 1932. Na jeho počest se v Krkonoších každoročně koná závod psích spřežení Ledová jízda – memoriál Dr. Václava Vojtěcha, fyzicky náročný závod, během nějž si musheři veškeré zásoby pro sebe i své psy vezou na saních a mají zákaz si jídlo obstarávat jakkoliv jinak, stejně tak nesmí přespávat v chatách, ale ve vlastních stanech. Už 27. ročník Ledové jízdy odstartuje noční etapou v Peci pod Sněžkou 9. února.

Reklama

Doporučované