Hlavní obsah

Syn mu zemřel v sestřeleném letadle. Namočené je Rusko i Ukrajina. Ale nedá se to porovnat, říká

Svět bez obalu: Památníky na zemřelé ve městě Hilversum.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Takřka přesně před pěti lety bylo nad Ukrajinou sestřeleno civilní letadlo. 17. července 2014 přelétal stroj MH17 přes válečnou zónu na východě země. Při neštěstí zahynulo 298 lidí.

Článek

Reportéři Rádia Svobodné Evropa natáčeli v nizozemském městě Hilversum, které bylo domovem 15 obětí z letu MH17. Právě si tam připomínali výročí této tragické události.

„Obě strany jsou v tom namočené. Ale požadavek, aby ukrajinská vláda uznala svou odpovědnost za to, že tehdy neuzavřela vzdušný prostor, se nedá porovnat s odpovědností Ruska za zabití 298 lidí,” říká Thomas Schansman. Otec jedné z obětí – osmnáctiletého Quinna.

Jak obyvatelé Hilversumu vzpomínají na své blízké, si můžete pustit v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, který běží v premiéře v Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Mezinárodní vyšetřovatelé přišli na začátku léta s konkrétními jmény viníků pádu malajsijského letadla MH17 u vesnice Hrabove v Doněcké oblasti.

Rusové Igor Girkin, Sergej Dubinskij a Oleg Pulatov a Ukrajinec Leonid Charčenko budou souzeni z vraždy. Je na ně vydán mezinárodní zatykač. Že by Moskva tři ruské občany vydala, je podle mínění znalců ruské právní praxe krajně pochybné. Podezřelý Charčenko se podle vyšetřovatelů zřejmě nachází na Ukrajině, nejspíš na území ovládaném povstalci.

Vyšetřování, které trvá už bezmála pět let, bude dál pokračovat a vyšetřovatelé si vyžádají další svědky. Některé podezřelé identifikovala mezinárodní investigativní skupina Bellingcat v dnešním prohlášení, v němž jsou uvedena jména dvanácti údajných pachatelů včetně Girkina, Dubinského, Pulatova i Charčenka.

Jedním z hlavních podezřelých je Girkin, známý rovněž jako Strelkov. Bývalý důstojník ruské kontrarozvědky FSB v povstaleckém Donbasu v době neštěstí působil jako ministr obrany. Velkoruský monarchista a pravoslavný fundamentalista se později Moskvě znelíbil a byl povolán zpět do Ruska. Podle některých ruských médií teď organizuje nábor Rusů pro ozbrojené jednotky separatistů.

Reklama

Doporučované