Hlavní obsah

Syn polské expremiérky končí s kněžstvím, kvůli drbům a ztrátě víry

Foto: diecezja.bielsko.pl

Polská expremiérka Beata Szydłová se synem Tymoteuszem.

Reklama

Hned dva středoevropští autoři si v úterý ve Stockholmu převzali Nobelovu cenu za literaturu. V přehledu se věnujeme také rozhodnutí syna polské expremiérky, bruselskému incidentu spojenému s Maďarskem i zabezpečení berlínských vánočních trhů.

Článek

Finsku došla trpělivost s mluvčím Orbána

Finskou ministryni pro evropské záležitosti v úterý rozčílilo chování tiskového mluvčího maďarské vlády. Zoltán Kovács totiž od rána na Twitteru zveřejňoval informace z probíhajícího jednání Rady pro obecné záležitosti, která koordinuje přípravy zasedání Evropské rady. Na sociální síti přirovnal komisi k „Sorosovu orchestru”. Finská ministryně, která jednání předsedala, Kovácse vykázala.

STŘEDOEVROPSKÝ PŘEHLED Z 10. PROSINCE:

Na uzavřené schůzce probíhalo druhé slyšení v rámci procedury podle článku sedm Lisabonské smlouvy. Ta s Maďarskem běží kvůli podezřením ze závažného porušení unijních hodnot – nejde o nic menšího než o svobodu médií, nezávislé soudnictví a akademické svobody.

Vládu Viktora Orbána zastupovala ministryně spravedlnosti. Po incidentu s Kovácsem zrušila tiskovou konferenci. Unijní obavy se jí navíc rozptýlit nepodařilo, což potvrdila i česká eurokomisařka Věra Jourová, pod kterou dodržování unijních hodnot spadá. „To, co vidíme v Maďarsku jako opravdu nebezpečný vývoj, je, že jsou vidět určité trendy nejen v justici, ale i v oblasti médií či akademických svobod,” citovala Jourovou ČTK.

Lituji své mediální prezentace, píše syn expremiérky

Na první velké mši, kterou sloužil v létě 2017, byl předseda strany PiS Jarosław Kaczyński, ministři obrany, spravedlnosti, práce, životního prostředí i školství. Kázání poslouchala i první dáma, místopředsedové parlamentu a řada poslanců vládnoucích konzervativců. Teď Tymoteusz Szydło, syn polské expremiérky Beaty Szydłové, s kněžstvím končí.

Svého času platil za kněze–celebritu a chloubu vládnoucí strany, vystupoval v jí nakloněných médiích a provládní týdeníky jeho snímky hrdě publikovaly na obálkách. Před několika měsíci ale polskými médii proběhla zpráva o tom, že si vzal Szydło po dvou letech kněžství časově neomezené volno.

Foto: Tygodnik Do Rzeczy

Obálka konzervativního týdeníku Do Rzeczy z července 2017: Szydłovi, polská rodina.

„S lítostí oznamuji, že se mi nepodařilo překonat krizi víry a poslání,” napsal teď v prohlášení zaslaném katolické informační agentuře. Nemůže prý pokračovat i kvůli drbům na jeho téma, které měsíce krouží v polských médiích: o údajné partnerce a dítěti. Zpětně Szydło lituje své mediální prezentace a toho, že neprotestoval proti jeho spojování s konkrétní politickou stranou. „Nechal jsem se uvrtat do akcí, které mohly být mylně chápány jako politická podpora,” píše ve středečním prohlášení Szydło.

Laureáti z Polska a Rakouska

Za rok 2018 Nobelova cena pro usměvavou dredařku kritizující konzervativní polskou vládu. A za letošek pro podrážděného obdivovatele Slobodana Miloševiče. Polka Olga Tokarczuková a Rakušan Peter Handke si v úterý odpoledne převzali ve Stockholmu Nobelovu cenu za literaturu.

Foto: Profimedia.cz

Olga Tokarczuková a Peter Handke při slavnostním předávání ocenění ve Stockholmu.

Ocenění převzalo i dalších 12 nobelistů, jen projev Tokarczukové ale při banketu dvakrát přerušil potlesk. Věnovala se v něm ženským právům. Už v sobotu v nobelovském projevu kritizovala Tokarczuková chamtivost, neúctu k přírodě, egoismus a nekonečnou rivalizaci, které podle ní ze světa vytvořily předmět – rozkouskovaný, využívaný a ničený.

Ceremonii poznamenal odpor proti ocenění Rakušana Handkeho. Toho porotci označili za Goetheho dědice. Kontroverze ale vyvolávají Handkeho postoje k balkánským válkám. Slavnostní večer kvůli nim bojkotovali velvyslanci Kosova, Albánie, Chorvatska a Turecka. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Handkeho označil v televizním vystoupení za rasistu. Ve Stockholmu se také protestovalo. Přibližně kilometr od ceremonie se shromáždili demonstranti. V rukou měli bílou květinu jako symbol obětí genocidy z bosenské Srebrenice z července 1995.

Kočner na americkém seznamu

Slovenský mafiánský boss Marián Kočner, který je obžalovaný mimo jiné z objednávky vraždy novináře Jána Kuciaka, se ocitl na amerických sankčních seznamech. Napsal to slovenský Denník N. Americké ministerstvo financí zařadilo Kočnera a jeho šest firem na seznam vytvořený na základě takzvaného Magnitského zákona. Ten umožňuje lidem na seznamu zakázat vstup do USA a zmrazit jejich finance a majetek. Kočner je teprve druhý občan EU, který sankcím čelí. Na seznamu je ještě lotyšský oligarcha Aivars Lembergs.

Bezpečné berlínské trhy

Jako o nejlépe hlídaném vánočním trhu na světě píše Deutsche Welle o stáncích na berlínském Breitscheidplatz. Jde o trh, který se stal před třemi lety cílem teroristického útoku. Atentátník najel s kamionem naloženým ocelí do davu lidí. Dvanáct jich zavraždil, dalších 70 zranil. Svařené víno, perníčky a pražené mandle teď doplňují policejní hlídky, betonové zábrany a koše naplněné pytli s pískem.

Prodejce Martin Blume, který byl při útoku ve svém stánku, tvrdí, že jde teď o nejbezpečnější trh na světě. Organizátoři očekávají, že dorazí milion lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované