Hlavní obsah

Syn skladatele Svobody sbírá peníze na film o střetu Evropy s islámem

Autoři filmu Jako v ráji.Video: Tomáš Zástěra, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jako v ráji. Přesně tak se jmenuje nový snímek mapující střet střední Evropy s islámskou kulturou. Jeho autory jsou Lucia a Petr Klein Svobodovi.

Článek

K filmu napsali scénář, který získal první místo Filmové nadace. „Tento film se zaměřuje na nás, na postkomunistické země. Češi, Slováci, Poláci a Maďaři toho mají hodně společného. Film pokládá otázky, kde se nacházíme my a jakou zkušenost máme s islámem,” říká Lucia Klein Svobodová.

Scénář k filmu byl oceněn, přesto autoři získávají peníze na natáčení přes portál Startovač. „Narazili jsme na nepochopení, scénář otevírá i problém toho, jak můžeme nebo nemůžeme hovořit svobodně o věcech, které se u nás dějí,” vysvětluje Petr Klein Svoboda. Považuje to za měkkou cenzuru. Oběma bylo řečeno, že scénář ideologicky nevyhovuje.

Scénář, který vyhrál, by prý měli přepsat, aby ho špatně nepochopila hloupá masa - lidé. „Já si ale nemyslím, že film je o tom, aby lidi převychovával a říkal jim, jak mají smýšlet. Divák by si měl udělat názor sám,” upozorňuje Lucia. „Na filmu spolupracovalo devět profesorů orientalistiky z celé Evropy a má vysokou úroveň. Nějakým způsobem se dotýká pravdy,“ dodává.

Reklama

Doporučované