Hlavní obsah

Syn Špinarové odmítl vyznamenání pro matku, prý by ho nechtěla

Vyznamenání pro Věru Špinarovou její syn odmítl.

 

Reklama

Syn Věry Špinarové odmítl státní vyznamenání, které chtěl zpěvačce posmrtně udělit prezident Miloš Zeman. Jako důvod Adam Pavlík uvedl, že by ho jeho matka nechtěla.

Článek

„Jsem přesvědčený, že by si to ocenění neodnesla. Pro ni nebyla ocenění důležitá. A navíc pana Zemana vůbec neměla ráda, takže by tam nešla,“ řekl Pavlík ČTK. „Prezident má být reprezentací národa a takovým pan Zeman pro ni nebyl,“ dodal. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček dnes ČTK řekl, že k vyznamenání Špinarové vyzývali Zemana občané. „Její syn to však odmítl, a na seznamu oceněných proto nebyla,“ řekl mluvčí.

Zeman nominaci Špinarové na státní vyznamenání in memoriam odtajnil během třídenní návštěvy v Moravskoslezském kraji.

Pavlík se rozhodl po konzultaci s rodinou, kanceláři prezidenta to sdělil telefonicky a tím to pro něj podle jeho slov skončilo. „Záležitost považujeme za mimořádně nešťastnou a smutnou, ovšem nezaviněnou ze strany Pražského hradu,“ uvedl Ovčáček.

Redakce Seznamu Pavlíka kontaktovala, ale pouze dodal, že se událost stala už před více než měsícem, kdy Hrad Pavlíka oslovil. „Na základě této sondáže již nebyla Věra Špinarová zařazena do seznamu vyznamenaných.“

Špinarová, oblíbená interpretka a majitelka nenapodobitelného hlasu, zemřela letos v březnu ve věku 65 let. Několik dní předtím zkolabovala při koncertu v Čáslavi, měla zástavu srdce. V květnu byla členy Akademie populární hudby in memoriam uvedena do Síně slávy hudebních cen Anděl a zastupitelé města Ostravy jí in memoriam udělili Cenu města Ostravy.

V roce 2013 odmítl přijmout vyznamenání od Zemana hudebník Vladimír Mišík. Důvodem bylo to, že nesouhlasil s některými jeho rozhodnutími. O rok později vrátil režisér Jan Němec Medaili Za zásluhy II. stupně, již převzal už v roce 2002 od Václava Havla. Protestoval tak proti některým oceněným, které vybral Zeman, mimo jiné proti udělení Medaile Za zásluhy I. stupně Zemanovi blízkým režisérům Filipu Renčovi a Robertu Sedláčkovi. Loni nominaci na státní vyznamenání odmítl bývalý premiér, předseda Senátu a někdejší disident Petr Pithart. Možnosti získat vyznamenání se vzdal také astrofyzik Jiří Grygar.

Reklama

Související témata:

Doporučované