Hlavní obsah

Synagoga na kolečkách. Ve Washingtonu přestěhovali židovskou modlitebnu

Historická synagoga hlavního města Spojených států se přestěhovala.Video: Eva Krchová, Reuters

 

Reklama

Nejstarší synagoga hlavního města Spojených států změnila adresu. Židovský svatostánek byl ve středu ve Washingtonu naložen na mohutnou mobilní platformu a za pomoci týmu odborníků korigujících přesun byla modlitebna převezena na nové místo.

Článek

Nová adresa nakonec nevyžadovala mnoho změn. Synagoga byla přesunuta jen několik bloků od původního umístění, a to na místo budoucího židovského muzea.

Židovská modlitebna bude v následujících letech součástí kulturního komplexu, jenž bude připomínat život židovské komunity v hlavním městě USA. Dokončení stavby muzea se plánuje na rok 2021.

Synagoga byla postavena v roce 1876. Jednalo se tehdy o první židovský kostel ve Washingtonu. Slavnostního otevření se ujal tehdejší prezident Spojených států Ulysses S. Grant.

Středeční stěhování nebylo první změnou, kterou historická budova musela projít. Synagoga podle amerického deníku The New York Post během 142 let „života“ dokonce prošla i náboženskou inkarnací – svého času byl židovský kostel přivlastněn řeckou ortodoxní církví.

Budova byla posléze obsazena maloobchodními prodejnami nebo byla využívaná jako prostor pro kanceláře. V neposlední řadě synagoga sloužila jako barbecue restaurace. Lze říci, že to tehdy bylo naposledy, co zdi židovské modlitebny ucítily vůni vepřového masa.

Reklama

Související témata:

Doporučované