Hlavní obsah

Syner chce po zchudlém městě náhradu škod. Ve hře jsou i Bílí Tygři

Foto: Jiří Princ, HC Bílí Tygři Liberec

Provozovatel Sport Parku, do kterého patří i hokejová aréna, upozornil zastupitele, že bez pomoci města bude muset vypovědět koncesní smlouvu.

Reklama

Koronavirový dopad na rozpočty měst bude zřejmě vyšší, než se myslelo. Například po Liberci chce stavební holding Syner Group deset milionů. Ve hře je i další fungování hokejových Bílých Tygrů.

Článek

Dominantou libereckého Sport Parku je hokejová aréna Bílých Tygrů. Okolo stojí dalších 35 krytých a venkovních hřišť, dohromady zhruba za dvě miliardy. Všechna se kvůli epidemii ocitla bez příjmů. O areál se pro město Liberec od roku 2010 na základě koncesní smlouvy stará stavební firma Syner, přesněji řečeno její dceřiná společnost, která aktuálně nese název SFM Liberec.

A právě jejím prostřednictvím požaduje holding Syner Group po Liberci deset milionů bez daně jako náhradu za ušlý obrat v době pandemie. Což způsobilo šok na liberecké politické scéně.

Situace se dál vyhrotila poté, co hokejový klub v pondělí oznámil, že do doby, než bude jasné, zda Liberec deset milionů pošle, pozastavuje „všechny kroky k nové sezoně“.

Pro mnoho politiků je nepřijatelné dotovat podnikání soukromé firmy už proto, že je město hluboce zadlužené. Splácí původně dvouapůlmiliardový dluh a nedostává se mu peněz ani na vcelku běžné investice nebo údržbu veřejného prostoru. Zásadní finanční podporu by přitom už mnoho let potřebovala například liberecká zoologická zahrada, jejímž zřizovatelem je právě statutární město Liberec. Šetří se i na městské botanické zahradě nebo divadle.

Navíc, město odevzdává Syner Group (pro snadnější orientaci budeme ve zbytku textu používat toto zastřešující označení - pozn. red.) skoro 16 milionů korun ročně za dostupnost sportovišť pro veřejnost. Školy a sportovní kluby za to mají k dispozici 4000 hodin ročně, tedy jednu hodinu za čtyři tisíce korun.

Foto: Jiří Princ, HC Bílí Tygři Liberec

Hokejová aréna Bílých Tygrů.

Jak připustil ekonomický náměstek libereckého primátora Zbyněk Karban (ANO), není to konečná suma. Každý rok ještě Liberec do oprav nebo drobných investic posílá Sport Parku dalších pět až deset milionů. Nemalá část dluhu, který Liberec splácí, jde navíc na vrub právě výstavbě hokejové arény.

Syner Group hraje v aktuální politické aféře ještě další roli. Hokejová aréna je zázemím extraligových Bílých Tygrů. Prezidentem klubu je spolumajitel Syneru Petr Syrovátko. A Syner Group je většinovým vlastníkem hokejového klubu.

Město v kleštích

Město je tak nyní pod dvojím tlakem. Z jedné strany čelí hlubokému pobouření opozice i zdrženlivému postoji části koalice, z druhé nátlaku Syner Group. Lukáš Přinda, jednatel SFM Liberec, tedy zopakujme, firmy, která pod Syner Group sportoviště spravuje, upozornil zastupitele, že bez pomoci města bude muset vypovědět koncesní smlouvu a přestat areál provozovat. Přinda odmítá názory, že Syner musí nést podnikatelské riziko. Podle něj tuto situaci nemohli předvídat. „To je vyšší moc, to není podnikatelské riziko. Na městě jsme deset let nebyli, když tak jen pro souhlasy s investicemi do městského majetku, aby byl areál konkurenceschopný,“ říká.

Opoziční zastupitelé ovšem nesouhlasí s tím, že by město mělo nést veškeré náklady ztráty příjmů sportareálu, který má i komerční využití. Podle Jana Korytáře (Změna) by se podílet měla i Syner Group. Jako příklad uvedl neziskové organizace, které, chtějí-li příspěvek od města, musejí mít také vlastní podíl. „A firma, co má za sebou silného partnera, řekne: Zaplaťte 100 procent,“ diví se Korytář. Za spravedlivé by považoval rozdělit závazek na polovinu.

Situaci v pondělí ještě vyhrotil sám hokejový klub. Vydal prohlášení, v němž sděluje, že pozastavil rozjezd nové sezony, a to minimálně do čtvrtka, kdy budou zastupitelé na mimořádném zasedání rozhodovat, zda Syneru peníze pošlou. Pro Bílé Tygry se prý jedná o zásadní rozhodnutí, které vyhlíží hokejový klub, jak uvádí, s velkou nedočkavostí.

„Pozastavili jsme do čtvrtka všechny aktivity v klubu a napjatě čekáme, jak proběhne hlasování ve čtvrtek na radnici. Současný provozovatel Home Credit Areny nám garantuje podmínky, které jsou pro nás akceptovatelné, profesionální a deset let funkční. Poskytuje nám služby od nájmu až po zajištění ticketingu nebo profesionálního chodu celé arény při utkáních se vším personálem,“ stojí v nepodepsaném prohlášení. „My jako klub musíme vědět, kdo bude v tomto směru naším partnerem, a proto do té doby nemůžeme přijímat žádné závazky k nové sezoně a ani nebudeme oznamovat do rozhodnutí žádné posily či změny v týmu. Stejně tak jsme zastavili ticketing na novou sezonu a kampaň. Současně bude i utlumen do rozhodnutí města chod mládeže – spolku Bílých Tygrů.“

HC Bílí Tygři pak dávají slovo trenérovi Pešánovi. „Věříme, že vše bude vyřešeno v co nejkratším čase a devětadvacet zastupitelů, kteří vyjádřili předběžný souhlas města, rozhodnou správně i ve čtvrtek, a moji aktuální liberečtí kolegové tak budou moci představit vše, co jsme intenzivně připravili pro Liberec na novou sezonu, která startuje právě teď. Bez arény a profesionálního provozovatele ji však nemá cenu prezentovat,“ uvádí Filip Pešán.

Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

„Ať si jdou,“ říká na adresu Syner Group Jan Korytář.

Jednatel Přinda za provozovatele celého areálu říká, že i on chce najít s městem shodu. „Abychom minimalizovali škody, které by to celé mohlo způsobit. Jestli je město toho názoru, že máme být nahrazeni, má možnost nám koncesní smlouvu legitimně vypovědět. Já jako jednatel společnosti musím brát v potaz, abych nezpůsobil další škody,“ vysvětluje.

Odchod Syner Group si ale vedení města rozhodně nepřeje. Jak vysvětluje liberecký primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj), na magistrátu analyzovali i variantu, že by město areál od Syner Group převzalo. Nevyšla jim ale jako výhodná. „Před Libercem by v tu chvíli stály náklady na zajištění pracovníků, sehnání techniky, jednání o pronájemních smlouvách a mnoho dalšího. Pravděpodobně bychom ani teď, ani v budoucnosti provoz areálu s příspěvkem 16 milionů korun, který od nás nyní provozovatel dostává, neuměli v dnešním rozsahu zajistit. Modelovali jsme jakýsi předběžný rozpočet a docházeli jsme k vyšším nákladům. Pohled řádného hospodáře nás vedl k tomu, abychom ve vztahu s nájemcem zůstali,“ podotýká Zámečník.

Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

Liberecký primátor Jaroslav Zámečník si rozkol se Syner Group nepřeje.

V areálu je zaměstnáno 130 lidí, z toho 68 v hlavním pracovním poměru.

„Když nám vrátí klíče, kde budou hrát hokej?“

Podle Zámečníka je součástí dohody i fakt, že se bude provozovatel sportovního areálu obracet s žádostí o pomoc rovněž na stát. „A co vymůže od státu, to se bude od pomoci města odečítat,“ připomíná. Stejně podle něj hodlá postupovat také Liberec, a to společně právě s nájemcem sportovišť. „Budeme po státu vymáhat škodu a získaná částka se odečte od pomoci poskytnuté městem. Město nyní pomáhá, aby vše mohlo co nejrychleji začít fungovat. Kdybychom vše nechali zhavarovat a soudili se se státem, vysouzené peníze by přišly prostě pozdě,“ varuje primátor.

V argumentaci politiků hrají silnou roli i Bílí Tygři. „Co nám vlastně provozovatelé sportovního areálu říkají?“ ptá se opoziční zastupitel Korytář. „Jestli nám peníze nedáte, my vám vrátíme klíčky od Sport Parku a vy budete mít velké problémy. Pak se tedy musíme ptát: Kde budou trénovat Bílí Tygři? Kde bude hrát celek, do něhož jsou nainvestované hodně velké peníze? Máme snad opravdu věřit, že nám vrátí klíče a řeknou: Tady je máte a teď si arénu provozujte sami? Kde budou hrát hokej? Budou snad jezdit do Jablonce?“

Podle něj uplatňuje Syner Group vůči městu manipulativní techniky. „My ale přece nejsme jelimani. Pokud nám chtějí vracet klíčky od arény a Sport Parku, pak bych řekl: Klidně, žádný problém. Ale nemyslete si, že pak přijdete v srpnu nebo září a řeknete, že si chcete arénu opět pronajmout, protože potřebujete, aby hokejisté měli kde trénovat.“

Primátor Zámečník si myslí, že by došlo k opaku. „Bylo by to rozhodně město Liberec, kdo by přišel za Bílými Tygry, zda by si náhodou nechtěli arénu pronajmout. Jinak bychom ji totiž měli prázdnou,“ je přesvědčen.

Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

Primátorův náměstek Jiří Šolc je přesvědčený, že by město arénu provozovat neumělo.

Jeho náměstek Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj) se obává, že pokud by smlouva se Syner Group skončila a město skutečně areál převzalo, dopadlo by to špatně. Jako příklad uvádí skiareál Ještěd, o který se v minulosti město patnáct let staralo. Každoročně končilo lyžování relativně hlubokou ztrátou. „Garantuji komukoliv, že pokud by mělo město provozovat arénu, hokej tam už nebude a provoz areálu bude dražší,“ je si jist Šolc.

Město přebírá podnikatelské riziko, varuje opoziční politik

Jaromír Baxa z opozičního uskupení Liberec otevřený lidem je naopak překvapen už samotnou žádostí Syneru. Podobně jako byl prý překvapený, když se objevily informace, že by firma TMR slovenského miliardáře Igora Rattaje, jež nyní provozuje lyžařský areál na Ještědu, chtěla od města kvůli nevydařené zimě odpustit milionové pachtovné na rok 2020. „Obě společnosti získaly areály za pro ně velmi výhodných podmínek. Pro město naopak příliš výhodné nejsou. Troufám si tvrdit, že obě společnosti za sebou mají velmi silné ‚matky‘, jsou součástí velmi silných finančních skupin,“ konstatuje Baxa.

Odpuštění nájmu kvůli mírné zimě?

Vzpomíná na argument, který byl prý na zastupitelstvu před lety vyslovován na obhajobu těchto pronájmů. Baxa říká, že byli politici ujišťováni, že dané smlouvy snímají z města „podnikatelská rizika“. Teď se podle něj ukazuje, že to nebyla pravda. „Když nastane problém, přijdou zaklepat na dveře města. Více mě takový postup překvapuje u firmy ze skupiny Syneru, protože její majitelé dobře vědí, jak na tom naše město finančně je. Dobře vědí, že z dvou set čtyřiceti milionů, které ročně splácíme, spadá skoro třetina na vrub arény. Proto mi žádost ze strany Syneru přijde úplně neuvěřitelná. Když slyším náznaky, že by provozovatel Sport Parku mohl odejít, říkám si: A co má být? Pokud chtějí odejít, pak město není od toho, aby je drželo heverem,“ líčí Baxa.

Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

Opozičnímu politikovi Jaromíru Baxovi připadá žádost Syner Group neuvěřitelná.

Podle něj by provozovateli Sport Parku nemělo dávat město žádné mimořádné peníze navíc. „Potřebujeme je jako město někde úplně jinde. A lidé ze Syneru to vědí. Pokud tedy mají alespoň trochu soudnosti a pokud alespoň trochu myslí na blaho našeho města.“

Lepší by byla půjčka, míní poradenská firma

Radovan Hauk z poradenské společnosti Moore Czech Republic, již si ke zpracování posudku najalo město, říká, že pro Liberec existují vhodnější cesty než poslat firmě z holdingu Syneru deset milionů. Abychom byli přesní: provozovatel sportovního areálu má od města peníze dostat formou dodatku ke koncesní smlouvě. K částce deseti milionů došel nájemce Sport Parku kalkulací ztrát, které utrpí za půl roku – od března do srpna.

Hauk se domnívá, že by lepší byla například záloha. Na rychlou státní pomoc podle něj příliš spoléhat nelze. Sumy jsou nízké, peníze chodí pozdě. Zkrátka, Haukova zkušenost říká, že státní pomoc zatím spíše neexistuje. Hovoří rovněž o tom, že by si firmy v rámci jedné skupiny, v tomto případě Syner Group, měly pomáhat navzájem. V úvahu pak dle jeho názoru připadá i pomoc formou vratné půjčky od města, která by provozovateli Sport Parku rychle pomohla řešit nedostatek peněz. „O co žádá provozovatel Sport Parku, je dnes v České republice ojedinělé. Desítky tisíc postižených subjektů si musí pomoci samy,“ připomíná.

Navzdory tomu má podle jeho názoru nakonec i případná forma nevratné pomoci pro Liberec smysl. Hauk míní, že díky ní město pro budoucnost zachrání hodnoty mnohem vyšší.

„Liberec má zájem částku zaplatit, protože jde zprostředkovaně o jeho majetek, na němž by mohly vzniknout škody. Je proto naprosto relevantní, aby město pomohlo. Na druhou stranu by se jako řádný hospodář mělo snažit vzniklé škody vymáhat po státu,“ dodává Hauk.

Primátorův ekonomický náměstek Zbyněk Karban se domnívá, že není možné bez znalosti komplexního hospodaření celého holdingu Syner Group uvádět, že by firma měla zachraňovat své dceřiné společnosti. „Analýza stavu Syner Group by týmu odborníků jistě trvala nejméně tři nebo čtyři dny. Že někdo jezdí mercedesem, pro mě ještě neznamená, že jde o finančně silnou firmu,“ upozorňuje Karban. Problém je, že situace v Liberci je mimořádně napjatá a Syner Group tlačí na pokud možno okamžité řešení.

Zuzana Kocumová z uskupení Liberec otevřený lidem přesto upozorňuje, že město zatím vůbec netuší, jaký bude mít pandemie dopad na jeho chod, na výběr daní, jak epidemie poškodí městské firmy. „Zatím se předběžně mluví o čtvrtmiliardovém výpadku z rozpočtu města Liberce. A první dvě věci, které uděláme, jsou, že odpustíme společnosti TMR její nájem za Ještěd a dáme deset milionů společnosti SFM? Ptám se, co je primární starost města? Je to pečovat o své městské společnosti, zajistit svůj chod a povinnosti, které má vůči občanům, anebo přebírat rizika soukromých firem, jež si město najalo na obhospodařování svého majetku? Postup, o kterém město uvažuje, mi připadá úplně postavený na hlavu,“ neskrývá Kocumová emoce.

Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

Podle Zuzany Kocumové by měl Liberec v první řadě řešit dopad pandemie na ekonomiku městských společností.

„Filozofické úvahy situaci nevyřeší“

Koaliční zastupitel Jan Berki (Starostové pro Liberecký kraj) se spoustou „filozofických“ východisek opozice, jak jim říká, k vlastnímu překvapení naprosto souhlasí. „Ani já nepovažuji jednání nájemce za příliš etické. Ale co to mění na faktu, že jde o jednu ze smluvních stran, která nás staví do určité pozice? Musíme reagovat. Naše filozofické úvahy, že se nám to nelíbí, že to nepovažujeme za úplně korektní, na věci nic nemění. Oni jsou druhou smluvní stranou a my s nimi jako město, druhá smluvní strana, musíme jednat,“ konstatuje Berki.

Podle jeho názoru si vyplacením deseti milionů město kupuje čas. „Neumím si představit, že bychom měli zítra klíče od areálu na stole a teprve bychom začali hledat způsob, jakým jej budeme provozovat. Co si umím představit, je, že tuto cestu hledat začneme, ale potřebujeme k tomu čas. Teď se ale musíme bavit o tom, co máme reálně na stole. Pokud druhá strana na některé naše návrhy nepřistoupí, ocitáme se v situaci, kdy buď ihned převezmeme areál, anebo s nimi uzavřeme dohodu. A podle mě má město vůli se s nájemcem domluvit,“ míní Berki.

Postup Sberbank vnímali ve Sport Parku jako podraz.

Sport Park musel řešit finanční problémy už na konci března. „V situaci, kdy vyhlášením nouzového stavu přicházíme o 95 % příjmů firmy, přichází kudla do zad z míst, kde byste to čekali nejméně. Bankovní partner nám oznámil, že nám s okamžitou platností ukončuje čerpání provozního úvěru! Zatímco dosud jsme byli spolehlivý partner, ze dne na den jsme rizikovou společností,“ uvedla tehdy firma. „Podraz společnosti Sberbank ohrožuje chod celého areálu a firmy s bezmála stovkou zaměstnanců. Vážená banko, díky za příkladnou ukázku nemorálního chování v době, kdy se všichni snaží táhnout za jeden provaz. Ale my se nedáme. Všem slibujeme, že to zmákneme a všem závazkům dostojíme. Všechny své zaměstnance a spolupracovníky udržíme! S pomocí těch opravdových partnerů, opravdových fanoušků a doufám i s pomocí všech dalších ostatních, kteří jako my hrají fér. Ale bez Sberbank.“

Přinda: Nechceme katastrofální dopady

Jednatel provozovatele sportovního areálu Lukáš Přinda odmítá, že by byl nynější postup Syner Group jakkoliv nestandardní. „Dodatek má vést k tomu, aby nebyly napáchány další velké a nevratné škody, pokud by jedna nebo druhá strana využila možnost odstoupení od koncesní smlouvy na základě vyšší moci,“ upozorňuje.

Ze strany města jde podle něj o maximální možnou částku, jíž by se měl Liberec podílet na nákladech spojených s veřejnou službou. Přinda dodal, že veškeré zisky, které by snad Sport Park během pandemie vygeneroval, použije na snížení platby ze strany Liberce. „Jsme připravení provozovat Sport Park zdarma po dobu platnosti dodatku,“ dodává Přinda. Podle něj navíc Syner Group ponese riziko provozování sportovního areálu až do konce roku, pokud by tak dlouho trvala koronavirová opatření. Přičemž je dle Přindy už nyní jasné, že ekonomické dopady na fungování areálu neskončí se srpnem, dokdy by měla trvat podpora města, ale potáhnou se nejméně do konce roku.

Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

Sídlo Syner Group v Liberci.

Přinda uzavírá: „Přišli jsme na město s nabídkou, jejímž cílem je, aby dopady nebyly katastrofální pro obě strany. Pokud bychom se na věc dívali pouze z ekonomického hlediska, odstoupíme od smlouvy ihned a řekneme městu: Tady máte klíče.“

O tom, zda Liberec deset milionů poskytne, rozhodnou zastupitelé na mimořádném zasedání ve čtvrtek.

Reklama

Doporučované