Hlavní obsah

Syřané dávají na sociální sítě snímky s rukou přes oko, upozorňují na tragédii malého dítěte

Kampaň s názvem #SolidarityWithKarim byla zahájena kvůli těžce zraněnému dítěti (video: AP).

 

Reklama

Kampaň je věnovaná malému dítěti, které přišlo o oko při náletu vládních letadel na východní Ghútu. Na Twitteru a Facebooku Syřané vyjadřují solidaritu. Připojili se zdravotníci, novináři i někteří turečtí ministři.

Článek

Syřané zahájili na sociálních sítích kampaň s názvem #SolidarityWithKarim, jejíž tváří je těžce zraněné malé dítě, které při jednom z útoků na předměstí Damašku přišlo o levé oko. Bylo mu tehdy 40 dní. Karimova matka podle lékaře při útoku zemřela.

Na Twitteru i na Facebooku teď pro vyjádření solidarity zveřejňují Syřané své snímky s rukou zakrývající jedno oko.

Incident se dostal i na pořad jednání Rady bezpečnosti OSN. Britský vyslanec při OSN Matthew Rycroft ukázal fotografii, na které sám pózuje s rukou přes obličej. „Upozorňujeme na to, že pasivita povede ke smrti dalších lidí. Budou bombardovány další školy, další děti budou zraněny. Bombardování a obléhání východní Ghúty musí skončit,” napsal Rycroft k fotografii.

Ke kampani se připojili zdravotníci, pracovníci nevládních organizací i novináři a také někteří turečtí ministři. Turecko v syrském konfliktu stojí proti syrské vládě a za syrskou opozicí.

Kampaň zahájil fotograf Ámir Muhabaní, který spolupracuje s agenturou AFP. V prosinci začal zveřejňovat fotografie zraněného kojence. Poté i svou se zakrytým okem. „Viděl jsem to dítě a dotklo se mne to dřív, než jsem je vyfotil. Pronásledovalo mne to. Chceme tou kampaní dostat do světa informaci, že to dítě přišlo o oko i o matku,” řekl fotograf.

Ve východní Ghútě je od roku 2013 v obležení až 400 tisíc lidí. Jde o jednu z posledních enkláv poblíž Damašku, kterou má v rukou opozice. Humanitární situace se tam prudce zhoršuje a přibývá také útoků. OSN tvrdí, že mnoho dětí je podvyživených.

Reklama

Doporučované