Hlavní obsah

Sýrie se dočká podpory od Ruska, to do Damašku posílá protiraketovou obranu

Rusko posílí syrskou raketovou obranu.Video: Daniel Andrisák, Reuters

 

Reklama

Moskva posílá do Sýrie obranné rakety typu S-300 Favorit, ty budou sloužit jako ochrana pro Damašek.

Článek

Ruská armáda dodá Sýrii moderní protivzdušnou obranu. Ve středu to oznámil generál Sergej Rudskoj bez upřesnění typu obranného systému, který chce Rusko poskytnout. Ruský list Kommersant tento týden napsal, že je Rusko připraveno dodat Sýrii zdarma protirakety S-300 Favorit, které mají chránit hlavní město Damašek a syrská vojenská letiště.

Dodáme Sýrii „brzy obranný raketový systém“, sdělil Rudskoj. Moskva posílením obrany svého spojence reaguje na spojenecký útok ze 14. dubna, jímž USA, Británie a Francie potrestaly Sýrii za údajný chemický útok na město Dúmá.

Podle americké armády byly 14. dubna zasaženy objekty využívané ke skladování a výrobě chemických zbraní, což Rudskoj ve středu popřel. Zasaženo bylo podle USA výzkumné centrum Barzá u Damašku a sklad chemických zbraní a bunkr v Him Šinšáru u Homsu.

Rudskoj řekl, že odtud ruští specialisté odebrali vzorky. „Analýza neprokázala přítomnost toxických chemikálií ani jedovatých látek,“ sdělil. Podle něj je výběr cílů v Sýrii při útoku ze 14. dubna překvapivý. „Americká, britská a francouzská armáda projevily při výběru cílů nejasnou logiku. Pokud opravdu věřily, že jsou tam uskladněny chemické zbraně, pak by musel útok způsobit rozsáhlé zamoření a v případě Damašku by byly zabity desítky tisíc lidí,“ řekl generál.

Pokračoval tvrzením, že každá země si objekty s chemickými zbraněmi pečlivě chrání. „To se ale netýká oněch tří míst. Byly tam pouze obyčejné budovy. Hned po útoku tam šli bez jakékoli protichemické ochrany zaměstnanci i obyčejní občané a nikdo z nich se neotrávil,“ prohlásil Rudskoj.

Potvrdil také dřívější zprávu, že jedna z raket Tomahawk, jež nevybuchly, byla převezena do Moskvy, kde ji prohlížejí ruští vojenští experti. „Některé rakety se zjevně kvůli technickému selhání nedostaly k určenému cíli a hrozilo, že zničí civilní objekty a zabijí civilisty. Do Moskvy byla převezena raketa Tomahawk a řízená střela odpalovaná z letadla,“ sdělil Rudskoj a ukázal na snímku hlavici americké rakety. Rusko podle něj po vyhodnocení prohlídky munice zdokonalí vlastní zbrojní systém.

Podle ruského ministerstva obrany pouze 22 ze 105 použitých raket zasáhlo cíl. Podle generálního štábu ruské armády syrská protivzdušná obrana 46 řízených střel zneškodnila. Pentagon ale po útoku tvrdil, že syrská obrana nestihla zasáhnout včas, takže nebyla účinná.

Reklama

Související témata:

Doporučované