Hlavní obsah

Sýrie zamítla vstup do země expertům na chemické zbraně

USA v květnu oznámily, že existuje podezření, že syrská armáda použila chemické zbraně v bojích na severozápadě země.Video: Klára Mališová, Shutterstock.com, Reuters

 

Reklama

Syrská vláda odmítla vydat víza vyšetřovatelům Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Ti chtěli na místě zjistit, kdo v zemi zakázané chemické zbraně používá. Členské státy OPCW o tom podle agentury Reuters informoval šéf organizace Fernando Arias.

Článek

Případy použití zakázaných zbraní v Sýrii se v minulosti zabýval společný vyšetřovací tým OSN a OPCW. Rusko ale v roce 2017 vetovalo rezoluci o prodloužení mandátu této skupiny, označované zkratkou JIM. Členské země OPCW proto loni odhlasovaly vytvoření nového vyšetřovacího a identifikačního týmu (IIT), s čímž ale Sýrie coby členská země OPCW nesouhlasila stejně jako její spojenec Rusko.

USA v květnu oznámily, že existuje podezření, že syrská armáda použila chemické zbraně v bojích na severozápadě země. Mělo jít o chlor, který byl použit proti skupině Haját Tahrír aš-Šám (HTS), jež ovládá velkou část provincie Idlib a její okolí. HTS v květnu uvedla, že její lidé byli vystaveni chloru v pobřežní Latákíji.

Tým IIT chtěl situaci prověřit na místě. Fernando Arias prohlásil, že Sýrie odmítá rozhodnutí o založení tohoto týmu a s tím i jeho případnou činnost. Náměstek syrského ministra zahraničí Fajsal Mikdád mu prý v dopise oznámil, že Sýrie nevydá cestovní víza pro členy vyšetřovací skupiny. „Navíc jsem od náměstka dostal 9. a 14. května dopisy k tomu, proč Sýrie členům IIT neposkytne žádné důvěrné informace týkající se chemických témat v Sýrii,“ sdělil Arias.

OPCW má 193 členů. Sídlí v Haagu a Sýrie se členem stala v roce 2013, když souhlasila, že zpřístupní svůj chemický arzenál inspekcím a zbaví se ho.

Reklama

Doporučované