Hlavní obsah

Syrská armáda bojuje na území poblíž Damašku proti povstalcům, poslední bojovníci IS prchají

Povstalci opouštějí okolí Damašku. Video: Veronika Krátká, AP, Reuters

 

Reklama

Syrská armáda obnovila na jihu Damašku boje proti radikálům z IS. Povstalci ovládají lokalitu Hadžar al-Asvad a Jarmúk, kde se nachází i tábor pro palestinské uprchlíky. Ofenziva začala po skončení krátkého příměří, které od neděle umožňovalo civilistům opustit okupovanou oblast.

Článek

Syrská armáda po krátkém příměří obnovila ofenzivu proti radikální organizaci Islámský stát, jež drží ještě část území na jižním okraji Damašku. Od neděle platilo krátkodobé příměří umožňující evakuaci civilistů z oblasti u Damašku, kterou vojensky kontroluje IS.

Příměří se podle armády týkalo oblasti Hadžar al-Asvad. Syrská organizace pro lidská práva tvrdí, že někteří bojovníci IS dostali povolení z Jarmúku odejít, což ale syrské státní sdělovací prostředky popřely. Organizace oznámila, že z Hadžar al-Asvadu ráno odjížděly autobusy do východní Sýrie, kde působí IS.

Syrská televize ohlásila, že těsně před polednem místního času, kdy mělo příměří skončit, vzlétla syrská letadla a zaútočila na pozice radikálů. Obnovení bojů potvrdili také obyvatelé Damašku.

Boje jsou hlášeny z Hadžar al-Asvadu a také z blízkého Jarmúku, kde je tábor pro palestinské uprchlíky. Dobytí této enklávy bude pro syrskou vládu znamenat obnovení kontroly nad poslední povstalci obsazenou oblastí v západní Sýrii. Mimo kontrolu režimních sil tak zůstávají už jen pruhy území u hranic s Tureckem, Irákem a Jordánskem.

Radikální skupina Islámský stát v roce 2014 obsadila sever Iráku a Sýrie. V Iráku byla poražena loni, v Sýrii ovládá kromě malé části damašského předměstí ještě dvě pouštní oblasti na východě, napsala agentura Reuters. Další skupina, která se k IS hlásí, drží menší území na syrském severozápadě.

Syrská armáda v dubnu osvobodila od povstalců oblast Východní Ghútu, ležící poblíž Damašku, ale stále bojuje proti IS jižně od města o lokalitu Hadžar al-Asvad a přilehlý Jarmúk, kde je tábor pro palestinské uprchlíky.

Izraelské sdělovací prostředky informovaly o explozích, jež byly slyšet v noci na pondělí jižně od Damašku. Jejich původ zatím není jasný. Exploze byly slyšet ze zařízení využívaného íránskými jednotkami působícími v Sýrii. Informovala o tom arabská redakce Sky News, ale jiné zdroje to nepotvrdily.

Reklama

Doporučované