Hlavní obsah

Syrská armáda objevila sklad islamistů, byl plný zbraní vyrobených v USA

Syrská armáda objevila sklad se zbraněmi z USA.

 

Reklama

Unikátní záběry ukazují sklad islámských radikálů, naplněný zbraněmi ze Spojených států. Seznam Zprávy na to upozornil vedoucí projektu „Zvláštní pozorovací mise v Sýrii" Ahmed Al Khatib.

Článek

Poslední květnový den směřovaly jednotky syrské armády do aleppské čtvrti Aqrab, aby před návratem dřívějších obyvatel oblast vyčistily od min a dalších nebezpečných předmětů.

Armáda během operace narazila na sklad se zbraněmi, které byly vyrobeny v USA. Zásobárna se nachází jen kousek od území, které má armáda pod dohledem. Podle Ahmeda Al Khatiba, šéfa projektu Zvláštní pozorovací mise v Sýrii (Special Monitoring Mission to Syria), je zřejmé, že zbraně do Sýrie putují ze Saúdské Arábie a Turecka. Tam se objevený arzenál měl dostat ze Spojených států přes Chorvatsko a Bulharsko.

Jak Saúdská Arábie, tak Turecko oficiálně nakupují zbraně z USA. Arzenál, který syrská armáda objevila, se však neshoduje s tím, který figuruje v oficiálních smlouvách. Podle těch Američané dodávají Turkům a Saúdům například menší zbraně nebo TOW rakety. Objevený arzenál se tak do oblasti zřejmě dostal ilegálně.

Aleppo bylo v rukou islámských radikálů do prosince minulého roku.

Reklama

Doporučované