Hlavní obsah

Syrská armáda se podle USA připravuje na finální úder na rebely v Idlibu. Možná dojde i na chlor, obávají se

Syrská armáda se podle USA připravuje na finální útok na Idlib.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Město se nachází velmi blízko tureckých hranic, Spojené státy tak upozorňují, že by na sebe při případném útoku mohly útočit Sýrie, Rusko, Turecko a USA.

Článek

Vše nasvědčuje tomu, že se syrská armáda připravuje na svůj finální útok na rebelskou enklávu - město Idlib. Armáda Spojených států amerických se obává použití chemických zbraní proti civilistům. Důvodem obav je předpokládaný silný odpor rebelů, ten by mohl vyústit v opětovné použití chlorových bomb.

Podle amerických velitelů syrská armáda chemické zbraně zatím do oblasti nepřevezla, na jihu Idlibu se ale objevily speciálně trénované elitní jednotky vojáků, které rozšířily armádu několika tisíc vojáků, kteří jsou v regionu už několik týdnů. Město se nachází velmi blízko tureckých hranic, Spojené státy tak upozorňují, že by na sebe při případném útoku mohly útočit Sýrie, Rusko, Turecko a USA.

Minulý týden se kvůli situaci s rebely neshodli turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Lavrov řekl, že s rebely ztrácí trpělivost, protože podle něj útočí na syrské a ruské pozice. Turecký ministr se snažil situaci mírnit a varoval před humanitární katastrofou.

Podle webu CNN se situace v posledních několika dnech vyostřila poté, co Rusko na sociálních sítích začalo tvrdit, že Spojené státy se spojenci připravují letecké útoky pod záminkou údajných chemických útoků.

Poradce prezidenta Trumpa pro národní bezpečnost John Bolton minulý týden při návštěvě Izraele řekl, že se Spojené státy obávají toho, že by syrský prezident Bašár Asad mohl při útoku znovu použít chemické zbraně. Upozornil ale, že v takovém případě přijde ze strany spojenců silná odpověď.

Použití chemických zbraní

Opětovným chemickým útokem na syrské civilisty Spojené státy myslí chemický útok na syrské město Dúma, při kterém zemřelo nejméně 70 civilistů. USA, Velká Británie a Francie na útok reagovaly ostřelováním syrských pozic. Rusko toto gesto odsoudilo jako porušení mezinárodního práva. Samotný chemický útok syrská armáda spolu s Tureckem, Ruskem a Íránem popírají.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu řekl, že Rusko vyjednává s vůdci ozbrojených skupin působících v syrské provincii Idlib o mírovém řešení tamní situace. Šojgu podle ruské tiskové agentury RIA Novosti upřesnil, že cílem rozhovorů je dosáhnout mírové dohody podobně, jako tomu bylo například ve východní Ghútě u Damašku nebo v provincii Dará. Tamní skupiny nakonec přistoupily na to, že buď odevzdají zbraně, nebo se stáhnou jinam. Většina z nich pak zamířila právě do Idlibu.

Reklama

Doporučované