Hlavní obsah

Syrská armáda tvrdí, že překazila nálet na základnu. Údajného útočníka tají

Syrská armáda údajně překazila nálet na vojenskou základnu.Video: Veronika Krátká, AP, Reuters

 

Reklama

Syrská armáda údajně sestřelila dvě rakety mířící na vojenskou základnu Šajrát. USA tvrdí, že za útok nemohou.

Článek

Syrská obrana zlikvidovala několik dní po spojeneckém úderu dvě rakety nad základnou v provincii Homs v centrální části země. Podle agentury Reuters o této „agresi“ informovala syrská státní televize. Neuvedla však, kdo za útokem stojí. Americké ministerstvo obrany v reakci na něj sdělilo, že USA v současnosti nepodnikají v Sýrii žádné podobné aktivity. Íránem podporované hnutí Hizballáh uvedlo, že syrská armáda sestřelila další tři rakety u letiště poblíž Damašku.

Dvojice raket mířila podle syrské televize v pondělí pozdě večer na leteckou základnu Šajrát v provincii Homs. Právě na ni cílil loňský americký úder v odvetě za chemický útok na povstalci ovládané město Chán Šajchún. Tentokrát se syrské protivzdušné obraně podařilo sestřelit rakety krátce před tím, než mohly základnu zasáhnout.

Libanonské šíitské hnutí Hizballáh sympatizující se syrským režimem uvedlo, že syrská obrana zlikvidovala tři střely mířící na vojenské letiště východně od Damašku, o čemž se však syrská státní média nezmínila. Tato letecká základna byla podle opozičních zdrojů agentury Reuters pro Damašek zásadním bodem v útocích na rebely ovládanou oblast východní Ghúty.

Mluvčí Pentagonu prohlásil, že USA v oblasti vojenské akce momentálně neprovádějí. V sobotu nad ránem americká armáda spolu s britskými a francouzskými vojáky vypálila více než stovku raket na zařízení na výrobu a skladování chemických zbraní.

„Podobné zprávy nekomentujeme,“ reagoval podle Reuters na dotaz o aktuálních útocích mluvčí izraelské armády. Izrael přitom často ostřeluje zařízení syrské armády a snaží se omezit vliv Íránu či Hizballáhu v syrském konfliktu.

Reklama

Doporučované