Hlavní obsah

Syrská armáda vstoupila na sever země kontrolovaný Kurdy

Syrská vládní vojska se přesunula na sever země.Video: Martin Zíta, AP, Reuters

 

Reklama

Syrská armáda dnes oznámila, že vstoupila do města Manbidž na severu Sýrie. Podle místních médií se na tom dohodla s tamními kurdskými milicemi, které požádaly vládu o pomoc kvůli nedávné hrozbě Turecka, že se Ankara chystá v regionu k další ofenzivě.

Článek

Kurdské milice YPG zveřejnily dnes prohlášení, v němž vyzvaly vládu v Damašku k převzetí kontroly nad územím, jež dosud ovládaly. Učinily tak v souvislosti s nedávným oznámením Washingtonu, že USA stáhnou z regionu své vojáky. Vstup syrské armády do Manbidže dnes přivítal její spojenec Rusko, USA ani Turecko zatím událost nekomentovaly.

„Vyzýváme syrskou vládu, aby její armáda převzala kontrolu nad územím, z něhož jsme se stáhli, zejména nad městem Manbidž, a aby tak ochránila tyto oblasti před tureckou invazí,“ uvedla YPG v prohlášení na Twitteru. Krátce poté syrská armáda oznámila, že vstoupila do Manbidže. „Zajistíme plnou bezpečnost všem syrským občanům i ostatním v tomto městě,“ cituje agentura Reuters z prohlášení syrské armády. Podle syrské exilové organizace SOHR jsou ale vládní jednotky pouze na okraji města.

Kurdské milice YPG, které Ankara považuje za teroristickou organizaci, dosud bojovaly s podporou USA na severu Sýrie proti organizaci Islámský stát (IS) a během občanské války v Sýrii ovládly na severu značná území. Proto tam Ankara už v roce 2016 poslala své jednotky v obavě z nárůstu vlivu Kurdů u svých hranic. Na jihovýchodě Turecka totiž působí separatistická kurdská organizace PKK.

Arabsko-kurdské milice SDF, jejichž hlavní součástí jsou YPG, s podporou USA v roce 2016 osvobodily od IS i město Manbidž, které leží nedaleko tureckých hranic. Letos v červnu se USA a Turecko v rámci zmírnění napětí v oblasti dohodly, že YPG se z města stáhnou. Od listopadu v oblasti také společně hlídkovaly americké a turecké jednotky.

Minulý týden americký prezident Donald Trump překvapivě oznámil, že nařídil stáhnout americké jednotky ze Sýrie. Už krátce předtím ohlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, že s podporou místních povstalců zahájí na severu Sýrie další ofenzivu proti milicím YPG. Turecký deník Yeni Şafak dnes uvedl, že už v pondělí posílili své postavení u města Manbidž místní povstalci podporovaní Tureckem.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes postup syrské armády do města Manbidž označil za „pozitivní krok“, který může pomoci „stabilizovat situaci“. Podle čtvrtečních zpráv by měli v sobotu o situaci na severu Sýrie po stažení amerických jednotek jednat v Moskvě turečtí ministři obrany a zahraničí a šéf turecké tajné služby.

Syrská armáda se z kurdského regionu na severu Sýrie stáhla v roce 2012, když tam YPG dobyly větší území. V oblasti pak vznikla de facto autonomní kurdská oblast a mezi režimem a Kurdy panoval křehký mír. Letos v létě, když se začalo hovořit o stažení amerických jednotek z regionu, se kurdská Sjednocená demokratická strana (PYD), jejímž ozbrojeným křídlem jsou YPG, pokoušela s režimem neúspěšně jednat o uznání autonomie. Tu ale Kurdům vláda prezidenta Bašára Asada přiznat odmítá.

Reklama

Související témata:

Doporučované