Hlavní obsah

Syrská armáda zastavila boje, evakuace civilistů z Aleppa začala

 

Reklama

Syrský režim umožní odchod lidem z východní části válkou zničeného Aleppa, oznámil ruský ministr zahraničí.

Článek

Zhruba 8 tisíc civilistů by mohlo být evakuováno z aleppských oblastí postižených válkou. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova totiž syrská armáda zastavila boje ve východní části Aleppa. Oznámení o skončení bojů přichází v době, kdy se desetitisíce lidí vydaly na svou cestu útěku před válkou.

Od poloviny týdne bylo evakuováno zhruba několik set lidí, většinou raněných. Lidé byli ve svých domovech uvěznění několik dní, několik civilistů zemřelo ještě před evakuací.

Vládní síly převzaly v posledních dnech 75 procent východního Aleppa. Reportér BBC v Aleppu tvrdí, že ačkoli se zdá situace jednoznačná, není zcela jisté, že boje skončily.

„Mohu říci, že bojové operace ve východním Aleppu byly podle syrské armády zastaveny, protože tam probíhá velká evakuace civilistů," tvrdí ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Uvedl také, že ruští a američtí experti se v sobotu setkají v Ženevě a budou hledat způsoby, jak ukončit násilí v Aleppu. Lavrov už jednal s americkým ministrem zahraničních věcí Johnem Kerrym a oba se dohodli, že budou diskutovat o příměří, které umožňuje získat prostor pro pomoc a evakuaci civilistů ze zasažených oblastí.

USA přivítaly „náznak", že by se situace mohla stabilizovat, prozatím však s jednoznačným hodnocením vyčkávají.

Obě strany občanské války v Sýrii se totiž i nadále vzájemně obviňují, že příměří poruší.

Vedoucí rady v Aleppu již dříve prohlásil, že pokud se nepodaří vyjednat smír, je až 150 tisíc lidí ve městě odsouzeno k smrti. Během návštěvy úředníků OSN v Ženevě vedoucí aleppské rady Brit Haji Hassan sdělil, že jen během posledních čtyř týdnů bylo zabito 800 lidí a dalších 3 500 je zraněných.

Reklama

Související témata:

Doporučované