Hlavní obsah

Syrská krize eskaluje, svět čeká na rozhodnutí Bílého domu. Trump přesný plán úderu nemá

Foto: Wikimedia.org

Reklama

Svět čeká, zda Spojené státy americké naplní pohrůžku raketovým útokem proti Sýrii. Má být odvetou za údajné použití chemických zbraní v Dúmě nedaleko Damašku. Bílý dům zatím přesný časový plán úderu nemá.

Článek

Situace v Sýrii se vyostřuje. Očekává se, zda Bílý dům naplní svou pohrůžku raketovým úderem proti Sýrii, který by měl být trestem za údajný chemický útok syrské armády v povstalecké enklávě Dúmá u Damašku. Před vojenskou akcí Spojené státy varují Rusové. Spojenec syrského prezidenta Bašára Asada varoval před sestřelením raket, které budou případně vyslány na syrskou pevninu. Syrské jednotky naopak vyklízí možné cíle amerického útoku.

Bolívie mezitím požádala, aby se krizí zabývala na uzavřeném zasedání Rada bezpečnosti OSN.

Raketový útok oznámil prezident USA Donald Trump ve středu prostřednictvím svého twitterového účtu. Pentagon uvedl, že situaci zatím analyzuje a zkoumá zpravodajské informace. Žádný pevně stanovený plán útoku není, potvrdila to i tisková mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová. V úvahu také kromě raketového útoku připadají jiné možnosti, například nevojenské řešení situace.

Spojené státy a řada západních států viní z údajného chemického útoku v povstalecké enklávě Dúmá u Damašku režim Bašára Asara. Syrský prezident společně s ruskými spojenci to však popírají. Americké ministerstvo obrany nyní pracuje na důkazech o Asadově odpovědnosti, podle agentury Reuters zřejmě stoprocentní jistotu nemá.

Moskva tvrdí, že vyhrocenou situaci navzdory slovním přestřelkám konzultuje s velením americké armády a prostřednictvím Turecka i se Severoatlantickou aliancí. Izrael se, jakožto americký spojenec, připravuje na možný vojenský útok ze Sýrie nebo Íránu, přestože prý není příliš pravděpodobný.

Připojení k odvetné akci, kterou se Spojenými státy chystá ještě Francie, zvažuje také Velká Británie. Britské ponorky už dostaly pokyn k přesunu na pozice, ze kterých bude možné zasáhnout Sýrii. Premiérka Theresa Mayová podle deníku The Daily Telegraph ještě konečné rozhodnutí o případném připojení se nevydala.

Reklama

Související témata:

Doporučované