Hlavní obsah

Syrské jednotky dál postupují východní Ghútou. Vláda vyjednává s povstalci

Syrská armáda pokračuje v ofenzivě proti povstalcům.Video: Reuters

 

Reklama

V Sýrii o víkendu pokračovaly boje o Afrín na severu země a o východní Ghútu u Damašku. Vládním jednotkám se podařilo znovu obsadit město Saqba.

Článek

Obyvatelé města Saqba ve východní Ghútě se v neděli vrátili do svých domovů. Oblast se podařilo znovu obsadit syrským vládním jednotkám.

Na místo v neděli dorazil i syrský prezident Bašár Asad a navštívil vojáky, kterým se daří postupovat vpřed v boji proti povstaleckým skupinám v okolí Damašku. Setkal se také s civilisty, které vládní ofenziva ve východní Ghútě vyhnala ze svých domovů.

Podle zdrojů blízkých tamním povstalcům pokračují rozhovory o takzvané evakuační dohodě, kterou se vláda prezidenta Bašára Asada snaží přesvědčit rebely o bezpečném odchodu ze země. Ti však oficiálně stále trvají na tom, že se držených pozic nevzdají. V minulosti se Asadovi podařilo evakuační dohodou získat zpět ztracená území v Aleppu, Homsu i dalších oblastech.

Jedna z hlavních povstaleckých skupin Fajlak ar-Rahman uvedla, že v neděli jednala s Organizací spojených národů o příměří, pomoci a evakuaci těžce zraněných civilistů. Podle koordinátora OSN v Sýrii Alího Zaatarího uteklo z východní Ghúty jen za poslední týden 25 tisíc lidí.

Boje o víkendu pokračovaly i v syrském Afrínu. Turecko, které ofenzivu proti Afrínu vede od letošního ledna, oznámilo dobytí města. V neděli nad jeho centrem zavlály turecké vlajky. Ankara si nepřeje přítomnost kurdských oddílů YPG u tureckých hranic, protože Kurdy označuje za teroristy. Z regionu podle posledních zpráv uteklo už 150 tisíc obyvatel.

Kurdové už ujistili média, že budou bojovat i dál. Rozhodli se však ustoupit od přímého boje a přejít na gerilovou válku. „Naše jednotky jsou na celém území Afrínu. Budou útočit na pozice tureckého nepřítele a jeho žoldáků při každé příležitosti. Stanou se jejich trvalou noční můrou,“ sdělil jeden z členů afrínské správy.

Reklama

Doporučované