Hlavní obsah

Syrské tanky postupují východní Ghútou. Civilních obětí je přes 1200

Záchranné týmy se nemohou k obětem dostat kvůli intenzivnímu bombardování.Video: Reuters

 

Reklama

Syrská armáda dál postupuje východní Ghútou. V důsledku bojů v oblasti zemřelo od začátku ofenzivy už přes 1200 civilistů. Syrští vojáci nyní obsadili klíčové město Hamúrija, které je ale stále intenzivně bombardováno.

Článek

Syrská vládní vojska vstoupila do klíčového města Hamúrija v obléhané enklávě východní Ghúty blízko Damašku. Úvodní video ukazuje tanky a dým, stoupající nad budovami v různých částech města. Při bombardování města zemřelo nejméně deset lidí, zničena byla i polní nemocnice. Částečné příměří, při kterém mají zbraně každý den utichnout na pět hodin, bylo prodlouženo.

Organizace spojených národů tvrdí, že 400 tisíc civilistů je uvězněno ve východní Ghútě s malým množstvím potravin nebo léků a vyzvala k naléhavé evakuaci 1000 lidí ze zdravotních důvodů. Záchranné týmy se kvůli neustávajícím bojům nemohou ke zraněným dostat. Obtížná je i evakuace z dalších měst.

Východní Ghúta, kde operují povstalci a radikálové, je od 18. února terčem soustředěného bombardování syrskými vládními vojsky. Boje o Ghútu jsou označovány za nejtvrdší po bitvě o Aleppo v roce 2016.

Reklama

Doporučované