Hlavní obsah

Syrský režim staví podle USA ve věznicích krematoria. Zbavuje se těl tisíců odpůrců

Sýrie staví ve věznicích krematoria a pálí těla popravených vězňů.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Podle zpráv organizace Amnesty International za posledních pět let v Sýrii popravili v jedné z věznic až třináct tisíc lidí. Někteří nyní přirovnávají Asadův režim k nacistickému Německu. Syrská vláda veškerá obvinění popírá.

Článek

Spojené státy na základě satelitních snímků věznice Sajdnája poblíž syrského hlavního města Damašku obvinily Asadův režim, že důkazy o masových popravách odpůrců zahlazuje v krematoriích. Zástupce amerického ministerstva zahraničí Stuart E. Jones uvedl, že satelitní fotografie věznice byly pořizovány poslední čtyři roky.

V roce 2015 pak satelity zachytily většinu budov z rozsáhlého komplexu. Byly pokryté sněhem - až na jednu. „Naznačovalo to silný vnitřní zdroj tepla, což podporuje hypotézu o přítomnosti krematoria,” citoval Jonese list The New York Times. Dalšími důkazy byly konkrétní architektonické úpravy jako protipožární zdi a vzduchotechnický systém.

Někteří, jako třeba velvyslankyně Spojených států při OSN Nikki Haleyová, už režim Bašára Asada v návaznosti na nově zveřejněné informace přirovnali k nacistickému Německu.

Pálení těl listu The New York Times potvrdilo několik očitých svědků.

Paulo Pinheiro, předseda tribunálu OSN, který se od roku 2011 zabývá obviněními Sýrie z páchání válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, nicméně uvedl, že o existenci krematorií nemá žádné důkazy.

Syrské opoziční organizace a mezinárodní lidskoprávní organizace kritizují Spojené státy za to, že snímky a informace zveřejnily až nyní.

Syrská vláda veškerá obvinění kategoricky odmítla. "Tato obvinění jsou výplodem fantazie americké administrativy a jejích agentů," citovala z prohlášení syrského ministerstva zahraničí státní tisková agentura SANA. Zprávy prý připomínají hollywoodský scénář odtržený od reality.

Amnesty International už dříve uvedla, že jen ve věznici Sajdnája režim popravil za posledních pět let 5 až 13 tisíc odpůrců Bašára Asada.

Reklama

Doporučované