Hlavní obsah

Syrští aktivisté kritizují YouTube za mazání videí zobrazujících násilí a terorismus

Syrští aktivisté obviňují YouTube, že likviduje válečné dokumentyVideo: Reuters

 

Reklama

Server YouTube se rozhodl mazat videa zobrazující násilí a terorismus. To se ale nelíbí syrským aktivistům. Tato videa jsou pro ně totiž vzácným prostředkem, jímž lze upozorňovat na krutosti války a porušování lidských práv.

Článek

Syrští aktivisté se staví proti nové politice serveru YouTube, který se rozhodl mazat videa zobrazující násilí a terorismus. Aktivisté prý kvůli tomu ztrácí jednu z mála možností, jak upozorňovat na masivní porušování lidských práv a krutosti syrské občanské války.

Podle Hádího Chatíba, zakladatele společnosti Syrian Archive, která se zabývá archivací dokumentů z války v Sýrii, uzavřel od června YouTube až 180 videokanálů. Právě ty obsahovaly záběry ze Sýrie. Syrian Archive se pak zasadila o znovuotevření dvaceti z nich a zachránila tak kolem 400 000 videosouborů. Dalších 150 000 je ale v ohrožení. Služba YouTube, kterou vlastní internetový gigant Google, jejich obsah prý zkoumá.

Syřané, kteří se zabývají sběrem válečných dokumentů, se nyní podle agentury AP horečně snaží nalézt alternativní úložiště, kam ohrožená videa umístit. Jsou si ale vědomi, že obrovskou infrastrukturu YouTube s jejím dosahem a uživatelskými možnostmi nemůže nic nahradit.

Velký dosah videí na YouTube lze prokázat jednoduše díky jejich počtu zhlédnutí. Například video zobrazující zkrvavené dítě v troskách syrského Halabu (Aleppa) loni vidělo kolem 4,3 milionu lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované