Hlavní obsah

Syrští umělci přetvořili rebelské tunely na podzemní galerii

Syrští umělci přetvořili tunel používaný rebely na uměleckou galerii.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Tunely se nachází na východě města Ghúta, kde byli rebelové syrskou armádou poraženi v dubnu.

Článek

Ve válkou zdevastovaném městě se bývalý syrský voják spolu s dalšími umělci rozhodl přetvořit tunely, které sloužily rebelům, na podzemní sochařskou galerii. Osmnáct sochařů použilo devět metrů dlouhou stěnu, na níž zvěčnili výjevy války a míru. Práce jim trvala 25 dní, projekt má symbolizovat naději a přinést světlo do tunelů, které byly používány k přepravě zbraní.

Tunely se nachází na východě města Ghúta, kde byli rebelové syrskou armádou poraženi v dubnu. Kromě války a míru jsou na zdi vyobrazeny i výjevy ze syrské historie a současnosti. Tunelovou galerii navštívil i syrský prezident Bašár Asad spolu s manželkou. Podle agentury Reuters o díle umělců řekl, že se jim podařilo proměnit tunely destrukce, temnoty a smrti do symbolu pokroku, naděje a života.

Voják, jenž nápad s galerií dostal, bojoval v syrské armádě, během své služby podobné sochy a výjevy vyřezával i na jiných místech. Jedním z vyobrazených symbolů v ghútských tunelech je i ikonický damašský památník, jedna z mála soch, která přežila tuhé boje o hlavní město Sýrie.

Reklama

Související témata:

Doporučované