Hlavní obsah

Systém PES čekají změny, týkat se budou hlavně sportu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V protiepidemickém systému PES by měla vzniknout nová tabulka se zvláštními pravidly pro oblast sportu a další odvětví. V neděli má o úpravě jednat vláda.

Článek

Zvláštní tabulku, podle které by se měl řídit sport a jiná odvětví, připravuje hlavní hygienička Jarmila Rážová spolu s Národní sportovní agenturou.

„Spolupracujeme na tom s Ministerstvem zdravotnictví. Jediné, co se řeší, jsou úrovně rozvolnění a rozdíly mezi profesionálním, amatérským organizovaným a rekreačním sportem. Mimo to se tam také řeší další oblasti sportování, jako jsou fitness, wellness a saunová centra,“ uvedl pro iDNES.cz předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička.

„Tuto tabulku s jednotlivými resorty a oblastmi (nejen pro sport) připravuje hlavní hygienička a její odbor,“ potvrdil informaci ministr zdravotnictví Jan Blatný.

V případě bazénů a posiloven v současnosti na třetím stupni systému platí, že v uzavřených prostorách může být maximálně 10 lidí. Na třetí stupeň by se přitom Česko mohlo dostat už od příštího pondělí. Nová tabulka by však mohla zavést pro bazény, fitness centra a podobná zařízení obdobná pravidla, jako nyní platí pro supermarkety. Na 15 metrech čtverečních by tedy mohl pobývat pouze jeden člověk.

„V praxi by to fungovalo tak, že by se spočítaly kompletně všechny prostory ve fitness centru, které jsou pro veřejnost, a dané číslo by se vydělilo patnácti. Maximálně takový počet lidí by pak mohl být vevnitř,“ komentoval pro iDNES.cz další ze členů jednání o výjimce v systému, prezidentka České komory fitness Jana Havrdová.

Pro fitness centra by úprava systému mohla znamenat jen další ohrožení. „Myslím si, že nás taková změna spíš zabije. Patnáct metrů je příliš velká plocha. Asi záleží na pobočce, ale u nás by bylo lepší kdyby to bylo 10 metrů čtverečních,“ říká provozovatel pražské sítě fitness center Euforie David Zvolenský.

„Vzhledem k blížícím se Vánocům budeme stejně mimo sezonu. Taky se bojíme toho, že jak se po Vánocích budou lidé potkávat mezi sebou, počet nakažených stoupne a nás na konci ledna opět zavřou. Pokud by na to došlo, tak už bychom to nejspíš neustáli. Celý náš sektor by zřejmě skončil,“ dodává Zvolenský.

S bazény je situace podobná. „Už se samozřejmě těšíme, až budeme moci otevřít náš bazén i další sportoviště pro veřejnost. Bohužel, navrhované omezení vstupu by pro nás znamenalo, že by v bazénu mohlo být maximálně 20 osob. Vzhledem k fixním provozním nákladům by to ve výsledku přineslo další prohloubení ztrát, které jsou už nyní velmi vysoké. Za těchto podmínek si nemůžeme dovolit bazén otevřít,“ uvedla Tereza Hajduchová, mluvčí Výstaviště Praha, jehož součástí je i plavecký bazén.

PES vláda spustila minulé pondělí, země byla tehdy v nejvyšším pátém stupni pohotovosti. Od tohoto pondělí se republika přesunula do čtvrtého stupně. Zkrátila se doba nočního zákazu vycházení, déle mohou být otevřené obchody a výdejní okénka restaurací.

Lidé se také mohou shromažďovat ve větším počtu než dosud, třeba i na svatbách, pohřbech a při bohoslužbách. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) hovoří o tom, že příští pondělí by mohl začít platit třetí stupeň.

Reklama

Doporučované