Hlavní obsah

Systém testování se upraví od června a o prázdninách znovu

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

Reklama

Vláda dnes představila červnovou změnu schématu testování. Jak se bude testovat o prázdninách, chce ještě dořešit.

Článek

Od 1. června se v Česku změní systém testování. Lidé budou mít v červnu zdarma dva PCR a čtyři antigenní testy. Doposud měli PCR test zdarma pouze v případě, že je na něj poslal lékař kvůli podezření na onemocnění covidem-19. Antigenní test pak bylo možné na pojišťovnu absolvovat každé tři dny. Změnami chce Ministerstvo zdravotnictví vyjít vstříc zejména cestovatelům.

Další změny pak ministerstvo plánuje na období prázdnin. „Během prázdnin připravujeme speciální režim tak, aby PCR i antigenní testy byly k dispozici cestovatelům. Ještě k tomu budeme mít další jednání, nebude to teď v návrhu na červen,“ uvedl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Podle ministra v létě dojde v testování k významným změnám, protože se nebude testovat ve školách ani v podnicích. Ve firmách bylo opatření nastaveno tak, že musí své zaměstnance testovat antigenními testy každých 7 dnů. Výjimku měli lidé, kteří covid-19 prodělali v uplynulých 90 dnech, nebo byli minimálně 14 dnů po druhé dávce očkování.

Podle mimořádného opatření z 22. května však novinka, že bezinfekčním je člověk i 22 dnů po první dávce očkování, platí i pro zaměstnavatele. Stejně tak se prodloužila lhůta po prodělání nemoci z 90 na 180 dnů.

Plánovaný letní provoz testování ministerstvo zatím ve formě mimořádného opatření nemá a rovněž ho bude teprve ladit a představovat.

Připravený už ale je systém testování dětí na školách v přírodě a letních táborech. Pravidla budou platit od 31. května, pro obojí stejná. „Režim pro dětské tábory bude stejný jako loni, jen doplněný PCR testováním. Tento test má výhodu, že vydrží delší dobu,“ uvedl ministr.

Reklama

Související témata:

Doporučované