Hlavní obsah

Systém Virtuplex umožňuje předem naplánovat rozvržení vojenských staveb

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Speciální systém kombinující využití virtuální reality a výcvikové haly o velikosti 600 čtverečních metrů na veletrhu IDET v Brně představila vývojová laboratoř pro virtuální realitu Virtuplex.

Článek

Systém umožňuje naplánovat i ověřit postup výstavby například vojenských budov, jako jsou polní nemocnice, místa velení nebo palebná postavení jednotek, uvedl na veletrhu ředitel Virtuplexu Martin Petrovický.

Systém umožňuje 3D vizualizaci jakéhokoliv prostředí a použití reálných budov a předmětů používaných na skutečných misích. Zároveň umožňuje komunikaci a interaktivní spolupráci se spolupracovníky či partnery kdekoliv na světě. Pomocí jednoduché aplikace se připojí do společného projektu, čímž odpadá nutnost společné fyzické přítomnosti.

„Podle zpětné vazby, kterou máme k dispozici v rámci spolupráce s Univerzitou obrany v Brně, víme, že možnost ‚postavit‘ si virtuálně zahraniční základnu, polní nemocnici či nasimulovat prostředí pro zásah bezpečnostních sborů zvyšuje efektivitu převedení teoretických znalostí do praxe a snižuje náklady na výcvik v porovnání s klasickým polním výcvikem a zvyšuje bezpečnost osob při výcviku,“ uvedl Martin Petrovický.

Všechny simulace se odehrávají v realistickém prostředí a lze je neomezeně opakovat.

Veletrh obranné a bezpečnostní techniky IDET dnes na brněnském výstavišti končí, vystavuje na něm 490 firem z 27 zemí, akce je srovnatelná s posledními ročníky před pandemií covidu. Největšími vystavovateli jsou české ministerstvo obrany a česká armáda. Současně se na výstavišti koná veletrh požární techniky PYROS a veletrh bezpečnostní techniky a služeb ISET.

Reklama

Doporučované