Hlavní obsah

Tábor demonstrantů v plamenech. Indiáni boj proti ropovodu prohráli

Protest proti dostavbě ropovodu Dakota Access skončil. Video: Josef Mačí

 

Reklama

Aktivisté rituálně zapálili stany a dřevěné stavby v protestním táboře. Dostavba ropovodu Dakota Access bude na základě exekutivního příkazu prezidenta Donalda Trumpa pokračovat.

Článek

Protest proti dostavbě kontroverzního ropovodu Dakota Access skončil. Do středy měli aktivisté čas na vyklizení tábora v Cannon Ball ve státě Severní Dakota. Demonstranti se rozhodli část tábora rituálně spálit, aby tak ukončili měsíce trvající protest.

Ekologové kritizovali možný dopad na zdroje pitné vody, indiáni z kmene Siouxů považovali stavbu za narušení jejich posvátného území.

Dostavbu ropovodu pozastavil bývalý americký prezident Barack Obama. Jeho nástupce Donald Trump ale exekutivním příkazem z konce ledna rozhodl o jejím pokračování.

Po nařízení k opuštění místa: Tábor demonstrantů proti dostavbě dakotského ropovodu vzplál.

„Naším velkým úkolem na zítra (čtvrtek, pozn. red.) je zajistit, aby nikdo v táboře nezůstal. Chceme se ujistit, že demonstranti vědí o svém právu dobrovolně odejít, vzít své věci a všechno, co by pro ně mohlo mít kulturní nebo rituální hodnotu,” řekl Reuters guvernér Severní Dakoty Doug Burgum.

Už ve středu opustilo protestní tábor 150 lidí. Desítky jich ale zůstaly. Ačkoliv se demonstrantům nepodařilo stavbu zastavit, dokázali podle BBC přitáhnout pozornost ke dvěma podstatným věcem. Zaprvé domorodí Američané odmítají drancování svého historického území, zadruhé poukázali na to, že ekonomika založená na ropě je dlouhodobě neudržitelná.

Ropovod Dakota Access za 3,8 miliardy dolarů (96 miliard Kč) má spojit ropná pole Severní Dakoty s rafineriemi ve státě Illinois.

Téměř 1900 kilometrů dlouhý projekt, vedoucí přes čtyři americké státy, je téměř dokončen, zbývá jen úsek, který křižuje zdroje pitné vody zásobující siouxskou rezervaci Standing Rock. Podle Siouxů ropovod naruší posvátná území, kde jsou pohřbeni jejich předci, a ohrozí zdroje pitné vody.

Reklama

Doporučované