Hlavní obsah

Tábor plánuje v bývalých kasárnách výstavbu nové čtvrti pro 2000 obyvatel

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Tábor postaví novou čtvrť Dvorce až pro 2000 obyvatel, vznikne v místě bývalých Žižkových kasáren na ploše přibližně devíti hektarů. Architektonickou soutěž na projekt vyhrál tým Norma architekti + Sporadical + Steiner & Malíková.

Článek

Nová čtvrť bude mixem viladomů, městských domů nebo bytových domů. Výstavba začne zřejmě v horizontu čtyř až pěti let. „Chceme v místě udržet rovnováhu s přírodou. To znamená, že zastavěno bude 50 procent plochy a druhých 50 procent bude tvořit veřejné prostranství,“ řekla za vítězný tým architektů Jan Moravcová. Uvedla, že obdobné čtvrti s heterogenní skladbou objektů a velkým množstvím parků a zeleně existují v zahraničních městech. Inspirací pro podobu Dvorců tak byly například čtvrti z Vídně, Mnichova nebo Madridu. „Ale neposuzovali jsme to jen podle fotografií a obrázků. Místa v zahraničí jsme navštívili, známe je,“ řekla.

Řada lidí podle ní preferuje bydlení v blízkosti zeleně. Proto architekti v návrhu pro Dvorce zvolili řešení, kdy budou bytové objekty situovány kolem parku. „Navíc mluvíme o lokalitě krátkých vzdáleností. To znamená, že vše by mělo být pro obyvatel dostupné pěšky,“ uvedla. Z nové zástavby budou tvořit 75 procent obytné domy a zbytek objekty pro služby, administrativu a jiné infrastrukturní prvky.

Nová čtvrť má podle vedení města pomoci zastavit pokles počtu obyvatel Tábora. Na počátku 90. let minulého století ve městě žilo téměř 38.000 lidí. Nyní je to přibližně o 5000 méně, protože řada obyvatel si hledá bydlení v okolních vesnicích a satelitních městečkách. „Města velikosti Tábora by neměly mít ambice, že někde na poli postaví ročně 25 až 30 rodinných domků, což znamená 120 nových obyvatel. Úloha typu města Tábora je koncentrovat nové bydlení do atraktivních lokalit poblíž centra. Aby se zástavba neroztahávala do volné krajiny, ale místo toho nabídla kvalitní bydlení v bytových domech,“ uvedl starosta Tábora Štěpán Pavlík (Tábor 2020). V nové čtvrti by měly být byty v osobním vlastnictví i nájemní. Odhadované náklady na výstavbu Dvorců jsou tři miliardy korun, kdy hlavní část položky investují developeři.

Reklama

Doporučované