Hlavní obsah

Táborská zoo odchytila dva zubry, kteří před týdnem unikli poničeným plotem

Ilustrační foto.

Reklama

Táborská zoologická zahrada odchytila dva zubry, kteří před týdnem z areálu unikli, když spadlé stromy poničily plot areálu. Obě zvířata jsou v pořádku. Uteklo celkem sedm zubrů, pět z nich se podařilo po pár hodinách zahnat zpět.

Článek

„Oba dva uprchlí zubři jsou zpátky v zabezpečeném výběhu. Všechna zvířata jsou v pořádku a nezraněná. Zubři pobývali v bezprostřední blízkosti našeho areálu, celou dobu jsme je monitorovali. Velký dík za jejich návrat patří našim ošetřovatelům pod vedením Evy Krejčové. Stejně tak chci poděkovat i táborské městské policii a osobně inspektorovi Rybovi i dalším dobrovolníkům, kteří se na pátrání po zubrech podíleli,“ řekl ředitel ZOO Tábor Evžen Korec.

Venku se obě zvířata neustále pohybovala v bezprostředním okolí zahrady, nejdál se dostala samice, která se zatoulala až 1,5 kilometru od areálu. Pracovníci zoo jejich pohyb celou dobu sledovali. „Postupně jsme je díky krmení dostávali stále blíže k průchodu do ohrady. Dnes dopoledne přišli až k němu, čehož pohotově využila naše ošetřovatelka Eva Krejčová a otevřela ho. Oba zubři chvíli poté sami do ohrady vlezli,“ uvedl Korec.

Zubři unikli po bouřce, po níž na plot spadly stromy ze sousedního pozemku. Podle Korce se může situace opakovat. „Na sousedním pozemku je stále více stromů, které hrozí pádem na naši ohradu. Jsou nebezpečné, mnoho z nich je úplně suchých. Majitele už dlouho marně vyzýváme, aby je odstranil. Obáváme se, že při některém z dalších silných větrů a dešťů může spadnout další strom. Tentokrát se našim zvířatům nic nestalo, ale takové štěstí mít příště nemusí. Doufáme proto, že aktuální zkušenost přiměje majitele stromů, aby je co nejrychleji odstranil. Neohrožují jen naši ohradu, ale hlavně zvířata v ní chovaná,“ řekl Korec.

Zubr evropský patří mezi ohrožené druhy, kterým hrozí vyhynutí. Na světě podle odhadů žije přibližně 7500 kusů, ve volné přírodě je jich polovina. Táborská zoo se chovu zubra evropského intenzivně věnuje několik let.

Reklama

Doporučované