Hlavní obsah

Tady Havel, slyšíte mě? Jak vznikal dokument o životě Václava Havla po roce 2009?

Nový dokument o Václavu Havlovi: Tady Havel, slyšíte mě?!Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V listopadu uplyne 30 let od sametové revoluce. Jednou z vůdčích postav byl dramatik a následně i prezident Václav Havel. A právě o něm teď vzniká dokument, který Havla zachycuje po roce 2009. Jmenuje se Tady Havel, slyšíte mě?.

Článek

S Václavem Havlem začal režisér Petr Jančárek spolupracovat už v roce 2003. V dubnu 2009 pak dostal nabídku natočit nový dokument.

„Sám pan prezident řekl, že by si přál, abych natočil zbytek jeho života. Samozřejmě jsme nevěděli, jak dlouho to bude trvat,“ říká režisér filmu Petr Jančárek.

Název Tady Havel, slyšíte mě? je odvozený od jednoho záběru, který byl pořízen během natáčení hraného filmu Odcházení. Ten režíroval sám Havel, a aby mohl lépe komunikovat se štábem, produkce mu dala megafon. Václav Havel si ho chtěl vyzkoušet a zavolal: Tady Havel, tady Havel, slyšíte mě?

„Nám to připadá jako dobrý název z toho důvodu, že odkazuje na nějaký hodnotový systém a na to, co by nám pan prezident Havel chtěl říct třeba dneska,“ vysvětluje Petr Jančárek.

Štáb pořídil přes 200 hodin materiálu. S Václavem Havlem byli filmaři například na jeho víkendovém sídle na Hrádečku, ale také v Americe na premiéře divadelní hry v květnu 2010. V dokumentu představují prezidenta v mnoha různých úhlech. Diváci ho uvidí nejen jako světového státníka či světového dramatika.

Hranice, kam všude Václav Havel režiséra pustí, určené předem nebyly. „Podílela se na tom řada lidí a prezident vždy říkal, že mu to je úplně jedno a že jediné, co musíme dělat, je zeptat se těch druhých, se kterými se setkal. Až na jedinou výjimku se nestalo, že by někdo řekl, že si nepřeje, aby tam ta kamera byla,“ vzpomíná režisér.

Celé povídání o dokumentu najdete ve videu v úvodu článku.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na Seznamu, který vysílá Televize Seznam každý všední den od 7 do 9 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Doporučované