Hlavní obsah

Tady je luxus ještě luxusnější. Movití se ale krotí kvůli planetě

TOP 10 měst, kde si lidé za luxus připlatí nejvíce.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kde je luxus ještě luxusnější? Z průzkumu švýcarské banky Julius Baer Group vzešel žebříček světových měst seřazených podle toho, kde si lidé sáhnou kvůli domům, soukromým trenérům nebo třeba i whisky do kapsy nejhlouběji.

Článek

Vůbec první zpráva s titulem „Bohatství a životní úroveň v globálním měřítku“ mapovala nabídku dvacítky prestižních produktů ve 28 světových městech: v deseti z asijsko-pacifického regionu, dvanácti v Evropě, na Blízkém východě a v Africe, zbylých šest pak bylo amerických.

Luxus s ekologickou tváří: méně je více

Zvláštní ohled věnovala soukromá bankovní instituce z Curychu také tzv. „uvědomělému konzumu“, tedy vlivu toho, jak lidé eticky vnímají životní prostředí a udržitelnost, na jejich výběr zboží a služeb, ve kterém dnes vidí luxus, a jsou ochotni za něj utrácet.

Průkazným trendem roku 2020 se v tomto zaměření ukázalo být motto „méně je více”, čímž i zámožnější občané zemí ukazují, že chtějí méně plýtvat plasty a spíše se orientovat třeba na zážitky. Podle průzkumu Julius Baer Group tím na vlády, kontrolní úřady i centrální banky vyvíjejí tlak kvůli ekologičtější budoucnosti celé společnosti.

V Evropě zajišťují luxus regulace

Mezi klíčová zjištění zprávy řadí švýcarská banka to, že Evropané a Američané jsou ochotni utrácet za prémiové služby nebo zboží obecně méně, protože v jejich zemích už platí regulace, které zajišťují vysokou kvalitu „obyčejných” produktů. Spotřebitelé v Asii a Latinské Americe se pak podle výsledného indexu spíše ohlížejí po výrobcích, které jsou z udržitelných materiálů – důvodem toho údajně je, že zažívají negativní důsledky ekonomického růstu takříkajíc „z první ruky“.

Pořadí regionů. Které město vládne?

Vůbec nejnákladnějším regionem zůstává Asie, která je domovem jak tří nejdražších měst světa – Hongkongu, Šanghaje a Tokia – tak zároveň toho finančně nejméně náročného, tedy Bombaje. Co se týče třeba luxusních aut, ze vzorku deseti globálně nejzámožnějších aglomerací je asijských dokonce osm z nich.

Samotný Hongkong je jednoznačným šampionem luxusu. V nemovitostech, kosmetických službách, cateringu, vybavenosti prvních tříd či poplatcích za právníky.

V pořadí druhou světovou oblastí je kontinent Ameriky, který za sebou táhne New York na 4. místě v žebříčku. Kanadský Vancouver je pak v regionu cenově nejpřívětivější, jelikož je na 21. příčce.

Za evropská města vede na 7. pozici srdce Spojeného království Londýn. Pakliže někdo v Evropě hledá luxus za příznivé ceny, má podle švýcarské banky zamířit do Barcelony na 24. nebo Frankfurtu na 26. příčce.

Žebříček TOP 10 měst, kde lidé za luxus zaplatí nejvíce, najdete i s fotkami ve videu.

Pořadí vybraných 28 světových měst podle toho, ve kterých z nich stojí dvacítka vybraného luxusního zboží nejvíce.

1. Hongkong (autonomní oblast Číny)

2. Šanghaj (Čína)

3. Tokyo (Japonsko)

4. New York (USA)

5. Singapur (městký stát)

6. Los Angeles (USA)

7. Londýn (Spojené království)

8. Tchaj-pej (Tchaj-wan)

9. Curych (Švýcarsko)

10. Monako (městský stát)

11. Bangkok (Thajsko)

12. Paříž (Francie)

13. Miami (USA)

14. Vídeň (Rakousko)

15. Sydney (Austrálie)

16. Rio de Janeiro (Brazílie)

17. Dubaj (Spojené arabské emiráty)

18. Mexico City (Mexiko)

19. Milán (Itálie)

20. Manila (Filipíny)

21.Vancouver (Kanada)

22. Jakarta (Indonésie)

23. Moskva (Rusko)

24. Barcelona (Španělsko)

25. Instanbul (Turecko)

26. Frankfurt (Německo)

27. Johannesburg (Jihofrická republika)

28. Bombaj (Indie)

Zdroj: Global Wealth and Lifestyle Report 2020, Julius Baer Group

Reklama

Doporučované