Hlavní obsah

Helena Třeštíková: Tady jsem byla při natáčení Katky opravdu vyděšená

S Helenou Třeštíkovou do emocemi a vzpomínkami nabité Prahy i za jejím dětstvím do Polabí.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zřejmě neexistuje v cizině známější český dokumentarista než Helena Třeštíková. Oceňovaná režisérka vám ukáže místa svého dětství a podíváme se i tam, kde se svými filmovými hrdiny prožívala velmi vypjaté chvíle.

Článek

„Tady jsem se rozhodla dokumentovat realitu, protože pod okny nám pochodovaly dějiny. Po upálení Jana Palacha jsem se zařekla, že nikdy nevstoupím do žádné strany,“ vzpomíná režisérka Helena Třeštíková v domě na pražském Václavském náměstí, kde prožila přes třicet let.

Helena se s kamerami Televize Seznam rozhodla podniknout výlet proti proudu času. Našli jsme okno jejího někdejšího dětského pokoje, za kterým ji děsil ohromný portrét Mao Ce-tunga, a vydali jsme se i na chatu do Polabí, kterou kdysi postavil její tatínek.

Ukázala nám i místa, kde práce na jejích časosběrných dokumentech nebyla vůbec snadná. Uvidíte, kde se při natáčení s jedním z aktérů snímku Katka dokonce bála o život. „Ani ze scén, kdy si Katka píchá drogy do těhotného břicha, mi nebylo dobře. Snažila jsem se jí několikrát pomoct, ale když narkoman nechce sám, nepomůže mu nikdo,“ vzpomíná.

S Helenou se podíváme i do historického centra Prahy, kam se při natáčení Manželských etud vrací už 37 let.

Jaké prostředí pro natáčení považuje za bájné? Jak vnímá, že si z ní „hrdinové“ jejích dokumentů dělají vrbu? Jak ovlivnilo natáčení s narkomany a zlodějem její rodinu? A jak slavnou matku bral v pubertě dnes renomovaný fotograf Tomáš Třeštík? Podívejte se na úvodní video.

Pořad Moje místa sledujte premiérově každý pátek od 20:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované