Hlavní obsah

„Tady Mynář.“ Kancléř volal soudci kvůli rozhodnutí, které chtěl Zeman zastavit

Foto: Profimedia.cz

Kancléř Vratislav Mynář.

Reklama

Nevhodným kontaktováním soudců kancléřem Vratislavem Mynářem se už dříve zabývala policie i Sněmovna. Jak zjistily Seznam Zprávy, prezidentův muž v této praxi pokračuje.

Článek

Když letos v únoru ústavní soudci rozhodovali o osudu „zákona roku“ – tedy volebního zákona, podle kterého se odehrají podzimní sněmovní volby –, přišel jim z Hradu dopis od prezidenta Miloše Zemana, aby do něj nezasahovali.

Jak ale nyní zjistily Seznam Zprávy, nešlo o jedinou aktivitu Hradu směrem k soudu, který držel volební pravidla v rukou.

Článek si můžete poslechnout i v audioverzi.

Prezidentský kancléř Vratislav Mynář ve věci volebního zákona kontaktoval telefonicky přímo jednoho z ústavních soudců. Ten následně událost nahlásil svým kolegům přímo na plénu Ústavního soudu a informace o telefonátu se dle informací Seznam Zpráv dostala i do protokolu o jednání.

Tím soudcem byl Jaromír Jirsa, jmenovaný do Ústavního soudu Milošem Zemanem během jeho prvního volebního období. V případě volebního zákona nakonec hlasoval jinak, než by si Hrad přál – pro zrušení pravidel znevýhodňujících voliče koalic a malých politických stran.

„Dopis pan prezident poslal všem patnácti soudcům, a že doktoru Jirsovi volali z Hradu, to také vím,“ potvrdil informaci Seznam Zpráv předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. „Obsah toho telefonátu nevím. Jestli se nemýlím, tak s nimi nechtěl komunikovat,“ dodal Rychetský s tím, že žádný jiný soudce obdobnou událost neohlásil.

Sám Jirsa nechce obsah telefonátu s kancléřem komentovat, nicméně jej nepopřel. „Já záznamy z tajné porady senátu nekomentuji, to se na mne nezlobte,“ reagoval Jirsa, když se jej Seznam Zprávy snažily s informací konfrontovat několik dní poté, co Ústavní soud o volebním zákoně rozhodl.

Své stanovisko nezměnil ani nyní, když prezident již podepsal novou podobu volebního zákona. „I s odstupem času vám řeknu to samé. Tajné jednání pléna nekomentuji,“ uvedl jen. Seznam Zprávy se pokusily získat listinnou podobu zápisu – jde ale o tajný dokument, který soud nevydává ani podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Není to poprvé

Z důvěryhodného zdroje Seznam Zpráv vyplývá, že Mynář se měl u soudce Jirsy pokoušet zjistit, jak se chystají soudci rozhodnout. A zda existuje možnost, aby byl návrh zamítnut.

Zeptat se na obsah telefonátu samotného kancléře není možné. Otázky sice obdržel, Hrad ale zařadil Seznam Zprávy mezi média, se kterými nekomunikuje. „Přečtěte si moje vyjádření k určitým médiím,“ odvětil Mynář na dotazy.

Kancléř Mynář nečelí obvinění, že nevhodně kontaktuje vysoce postavené soudce v citlivých případech, poprvé. Časopis Respekt před dvěma lety popsal, jak si v roce 2015 kancléř Mynář smluvil schůzku s ústavním soudcem Vojtěchem Šimíčkem a naznačoval mu, jak by se prezidentovi líbilo, aby Ústavní soud rozhodl v případě služebního zákona.

Prezident měl v té době stejně jako v případě volebního zákona na novou legislativu vyhraněný názor. Nejenže ji vetoval, ale opakovaně ji veřejně haněl. Později chtěl Mynář s Šimíčkem řešit i kauzu lesní správy v Lánech.

Obdobnou zkušenost pak Respektu v té době potvrdili i další soudci. V březnu 2016 napsal například kancléř Mynář dopis bývalému předsedovi Nejvyššího správního soudu Josefu Baxovi, který se týkal v té době projednávaného případu u Nejvyššího správního soudu ve věci Plzeňské teplárenské a výstavby spalovny komunálního odpadu v Chotíkově za dvě miliardy.

O rok později pak Mynář volal i předsedovi Městského soudu v Praze Liboru Vávrovi a zjišťoval, jak soud rozhodl o vydání ruského hackera Jevgenije Nikulina, o kterého se přetahovaly Spojené státy a Rusko. V této věci Mynář navštívil i někdejšího ministra spravedlnosti Roberta Pelikána.

Nestandardní činnost

Před dvěma lety zveřejněné případy následně prošetřovala policie, ta je ale po pár měsících se souhlasem žalobců odložila. „Předmětnou činnost vedoucího Kanceláře prezidenta republiky, kterou vyvíjel – jak vyplývá i z četných mediálních výstupů – s vědomím prezidenta republiky či na jeho popud, lze sice označit za nestandardní, nelze však bez dalšího dovozovat jeho trestní odpovědnost,“ uzavřelo tehdy případ Okresní státní zastupitelství pro Prahu 1.

Kontaktům Mynáře se soudci se pak věnoval i sněmovní podvýbor pro justici, který si účastníky předvolal. Kancléř Mynář se bránil, že jen soudce seznamoval s postojem prezidenta a že tak míní činit i nadále. Prezident Zeman pak potvrdil, že Mynář jednal na základě jeho přání a že rovněž v jeho konání nespatřuje ovlivňování justice.

Reklama

Doporučované