Hlavní obsah

Tady se covid vymkl kontrole: Lidé dělají vše pro to, aby pandemie vydržela

Svět bez obalu: Na Ukrajině přibyl rekordní počet nově nakažených covidem.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajina zaznamenala za posledních 24 hodin rekord nových případů nákazy koronavirem. Země má nejvyšší údaje ve všech ukazatelích - pokud jde o počty nakažených, hospitalizovaných i mrtvých.

Článek

Ukrajina zaznamenala za posledních 24 hodin rekordních 26 870 nových případů nákazy koronavirem. Přibylo také 648 úmrtí, uvedlo dnes ukrajinské ministerstvo zdravotnictví. Jde o rekordní nárůsty, které hlásí země na východě Evropy v podstatě každý den znovu a znovu.

Situaci dokresluje třeba to, že okolí Charkova na severovýchodě Ukrajiny jsou už nemocnice zcela přeplněné pacienty a personál se zde potýká s velkými problémy při léčbě vážně nemocných. „Za poslední měsíc jsme tu žádný den neměli méně než 200 pacientů. Je tu mnoho vážných případů, u kterých se stav může velmi rychle zhoršit. Pacienti sem třeba přijdou sami pěšky a do druhého dne jsou na ventilátoru s hladinou kyslíku v krvi pouhých 40 procent,“ říká jeden z charkovských lékařů.

„Je to čím dál tím horší. Přibývá mladších pacientů. Bohužel dochází i k úmrtím a začínají více umírat ti mladší. Dříve to byli hlavně lidé starší 65 let. Nyní nám umírají lidé ve věku 28, 36 nebo 50 let. A devadesát osm procent našich pacientů není očkováno. Takže všem radím, aby se nechali očkovat. Jde totiž o jejich život. Někteří lidé říkají, že mají nějaké vážné onemocnění, jako je vysoký krevní tlak nebo plicní onemocnění, které jim v tom brání. Ale já říkám: Tím spíše se nechte očkovat. Koronavirus zasáhne právě ta místa, kde jste nejzranitelnější,“ říká další z lékařů nemocnice v Charkově. Situace je dávána do souvislosti mimo jiné s pomalu postupující vakcinací - plně naočkováno je asi 16 procent obyvatel. Toto číslo patří mezi ty nejnižší v celé Evropě.  „Nenechala jsem se očkovat. Měla jsem pochybnosti, protože existují různé vakcíny a situace mi nebyla jasná. Uvidím, jak to se mnou bude vypadat dál,“ říká s obavou v hlase pacientka. „Je skličující vidět, že zatímco my děláme pro záchranu lidí vše, oni sami se zachránit nechtějí. Dělají všechno pro to, aby pandemie pokračovala. Někteří lidé stále nevěří, že koronavirus existuje. To jsou ti, kteří obvykle skončí v nemocnici,“ komentuje slova neočkovaných pacientů jejich lékař.

Někteří z nich ale svůj názor na očkování přece jen změnili. „Prosím, nechte se všichni očkovat. Není to žádný vtip. Je to vážné,“ vyzývá další muž na ventilátoru.

Ukrajina zavedla nová protiepidemická opatření a vláda nařídila povinné očkování vybraným státním zaměstnancům. Kyjevský starosta Vitalij Kličko hodlá požadovat úplnou imunizaci zaměstnanců restaurací, tělocvičen, obchodů a zábavních podniků.

V některých částech země byly už uzavřeny školy a řada firem začala po svých zaměstnancích požadovat potvrzení o očkování nebo negativní testy. Zemi ale čeká ještě těžký boj, než se pandemii podaří opět dostat pod kontrolu.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované