Hlavní obsah

Tady smí být otevřeno. Zahradnictví ale i tak jedou v nouzovém režimu

Foto: Seznam Zprávy

Zahradnictví.

Reklama

aktualizováno •

Epidemie koronaviru udeřila z pohledu pěstitelů květin v nejméně vhodnou dobu, kdy zahradnictví po zimní pauze ožila jarním ruchem a chystala se na hlavní odbytovou sezonu.

Článek

Tržby pražského zahradnického centra Zahradnictví Chládek klesly kvůli současným opatřením proti šíření koronaviru proti průměru o 50 až 60 procent. ČTK to sdělil majitel firmy Jiří Chládek. Podle něj se chce firma v budoucnosti zaměřit hlavně na české pěstitele. Květinářství a zahrádkářské potřeby dostaly výjimku z plošného zavření obchodů mimo jiné proto, že od března do konce května se prodá 70 až 85 procent zboží za celý rok.

„Otevřeno máme celoročně. Aktuálně jsou tržby proti průměru asi o polovinu slabší. Tento víkend je lepší v tom, že se oteplilo a zákazníky to láká více než před týdnem, kdy byla zima,“ uvedl Chládek.

Do provozovny podle něj firma pouští maximálně 40 lidí, venku stojí fronta. „Jedeme na dvě pokladny, placení je pouze bezhotovostní. U vchodu jeden člověk hlídá, jestli mají zákazníci roušku, aby si vydezinfikovali ruce, po každém zákazníkovi se dezinfikuje vozík. Počtem vozíků omezujeme počet lidí. Snažíme se hlídat i rozestup mezi zákazníky na dva metry. Ta opatření nás samozřejmě dost omezují. Ale pořád lepší než nic,“ doplnil Chládek.

Zákazníci mají podle něj největší zájem o osiva, substráty, různé zahradnické potřeby, sadbu zeleniny a květin. „Prostě zahradnické věci, trochu méně jdou na odbyt ty dekorační,“ podotkl Chládek. Zákazníci podle něj dělají spíše větší nákupy najednou.

+12

Podle předsedy Svazu květinářů a floristů ČR Jiřího Horáka způsobují českým pěstitelům a prodejcům květin rozsáhlá preventivní opatření kvůli koronaviru mnohamilionové ztráty. Zahradnický sektor v Česku zaměstnává zhruba 23 tisíc lidí.

Reklama

Doporučované