Hlavní obsah

Tady vyrábějí materiál na respirátory pro Čínu. Koronavirus nemá šanci

Výrobní linka na výrobu nanovlákenného materiálu pro respirátory.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Epidemie koronaviru v Číně rekordně zvýšila objednávky českých nanovlákenných respirátorů. Firma Pardam, která je vyrábí, hlásí, že zájem zákazníků vzrostl 30tisíckrát.

Článek

Respirátory s nanovlákennou membránou v technologické firmě z Roudnice nad Labem vyvinuli teprve minulý rok a na zkoušku. Jak říká ředitel Pardamu Jan Buk, tehdy si chtěli otestovat, jestli o ně bude zájem. „Když jen minulý týden přišla objednávka na milion kusů z Číny, bylo zřejmé, že do té doby okrajová výroba nanovlákenných respirátorů dostává zcela novou prioritu.“

Patentovaný materiál vzniká na speciálně upraveném stroji přímo v Roudnici nad Labem. Jde o role netkané textilie s nanovlákennou vrstvou na povrchu, z níž se pak tvarují prodyšné obličejové masky. Momentálně firma plánuje pořídit další produkční linku a navýšit výrobu.

Nanovlákenný filtr obsahuje nanočástice stříbra. Ty zajistí, že mikroorganismy včetně virů a bakterií v krátkém čase zahynou.

„Stříbro je součástí polymeru, ze kterého se nanovlákna do respirátoru vyrábějí, a proto se nemůže z nanovlákna nijak uvolnit,“ vysvětluje Daniela Jandová, manažerka z Pardamu.

V Česku vyrobené respirátory se můžou používat opakovaně, například i při několik týdnů trvající epidemii, čímž se liší od běžných roušek a ústenek. „Splňují nejpřísnější evropskou normu FFP3,“ říká předseda Asociace nanotechnologického průmyslu ČR Jiří Kůs. Podle něj jde o nejúčinnější prodyšné respirátory vůbec.

Lékaři upozorňují, že respirátory chrání dýchací systém člověka, ale lidé se viry mohou nakazit i jinými cestami. Například přes oči.

Česká republika je světovým lídrem ve výzkumu, vývoji a průmyslové výrobě nanovláken. Ke světovému prvenství výrazně přispěl profesor Oldřich Jirsák, který v roce 2003 na katedře netkaných textilií Technické univerzity v Liberci vynalezl první stroj na výrobu nanovláken.

Reklama

Doporučované