Hlavní obsah

Tady vzniká vaše oblíbená čokoláda, kakaové boby tu ale nenajdete

Reportáž z olomouckého závodu Zora.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Největší výrobna čokolády v Česku, olomoucká Zora, funguje od 19. století. Denně tu vzniknou statisíce kilogramů oblíbené cukrovinky. Příprava na Vánoce, tedy vrchol výroby, tady začíná už v červnu.

Článek

V závodu Zora v Olomouci pracuje zhruba 750 lidí. Denně za pomoci automatických linek a strojů vyrobí 150 tun čokolády, tedy neuvěřitelných 150 tisíc kilogramů. Přepočteno na 100gramové tabulky je to 1,5 milionů čokolád denně.

Zora ale nevyrábí jen tabulkové čokolády, v portfoliu má desítky, možná stovky produktů. Některé přitom český zákazník nekoupí, vyvážejí se totiž do světa, a to nejen do západní Evropy, ale například i na Ukrajinu nebo do Dubaje.

Pytle s kakaovými boby byste ale v čokoládovně nenašli. Do Olomouce přichází surovina už upravená, v sypké nebo tekuté formě. Než se z ní stane oblíbená cukrovinka, projde několika složitými procesy.

Ochrana především

Všechny fáze výroby procházejí maximální kontrolou. Nikdo, kdo se v provozu pohybuje, nesmí být nemocný, všichni musí mít speciální ochranný oblek a obuv pečlivě očištěnou od všech nečistot. A také zakryté vše, co by mohlo do čokolády spadnout, tedy vlasy, nehty, ale i vousy.

Někteří zaměstnanci mají v průběhu výroby příjemnou povinnost – hotovou čokoládu kontrolovat i senzoricky, tedy především ji ochutnat.

Nestlé

Švýcarskou společnost založil roku 1866 Henri Nestlé, který pod touto značkou nejprve vyráběl kojeneckou výživu.

V současnosti jde o největší potravinový koncern na světě.

V České republice má závody Zora Olomouc, Sfinx Holešov a Tivall Krupka.

Společnost čelila v minulosti obviněním a výtkám kvůli kojenecké výživě, vyčerpávání vodních zdrojů a dětské práci v zemědělství.

Byla dříve čokoláda jiná?

Byť jsou dnes slyšet hlasy, že všechno včetně čokolády dříve chutnalo lépe, šéf závodu Zora Jan Fišer nesouhlasí: „Velmi často slyším, jak je čokoláda jiná, že dříve to bylo lepší, ale opak je pravdou. Některé tuky, které se používaly před desítkami let, byly mnohem méně kvalitní, než jsou dnes.“

Na nejvyšší výkon jedou stroje i zaměstnanci od června, kdy začíná sezona vánočních čokoládových figurek. Na samotné Vánoce je naopak výroba pozastavena.

Reklama

Doporučované