Hlavní obsah

Tah ČSSD v partii s Babišem: Obětuje svého krále

Vyjádření B. Sobotky.Video: Vaclav Dolejší

 

Reklama

V ČSSD se už vede boj o nástupnictví po Sobotkovi. Milan Chovanec se hlásí, že na to má jako první místopředseda nárok. Ale straníci by raději Lubomíra Zaorálka.

Článek

Vedení sociální demokracie do noci ladilo v Lidovém domě další taktiku pro partii, kterou demisí vlády rozehrál premiér Bohuslav Sobotka. Resumé je zřejmé: ČSSD hodlá pokračovat v obnovené vládní sestavě – tedy s hnutím ANO a lidovci. Ovšem bez Andreje Babiše v jakémkoliv ministerském křesle.

Dosáhnout toho chce ČSSD tak, že jako páku použije svého lídra. Obětuje Bohuslava Sobotku, který už v novém kabinetu nebude premiérem. „Pokud jde o moji roli – jsem připraven dosahovat kompromisů, pokud se ptáte na to, kdo by měl být předsedou vlády," naznačil sám Sobotka, že na postu premiéra nelpí.

Totéž chce říct prezidentu Miloši Zemanovi, s nímž jde ve čtvrtek odpoledne probrat své plány s demisí. Podá ji ale až v polovině května.

Hnutí ANO, jehož šéf byl na Hradě už včera, ovšem Babiše obětovat nehodlá. Přeje si, aby dál zůstal v křesle ministra financí. Babišovi lidé argumentují, že oni žádnou demisi a konec vlády nechtěli – podrobněji zde.

„Na rozdíl od hnutí ANO, které říká, že trvá na svém, aby Andrej Babiš zůstal ministrem, já říkám, že sociální demokracie žádné takovéto kategorické požadavky k zastoupení ve vládě neklade," řekl premiér Sobotka.

Ačkoliv premiér mluví o tom, že je „připraven ke kompromisu", v překladu to znamená jediné – už kapituloval a o funkci předsedy nové vlády usilovat nebude.

V ČSSD okamžitě začal boj o nástupnictví. Nejvíc se o roli hlásí ministr vnitra Milan Chovanec s argumentem, že jako první místopředseda strany na to má přirozené právo. Chovancovo vládní povýšení nechce připustit Babiš. Role premiéra pětiměsíční vlády je přitom mimořádně důležitá, protože to on bude přirozeným volebním lídrem ČSSD.

Větší část širšího vedení ČSSD by si jako nového premiéra přála spíše Lubomíra Zaorálka, současného ministra zahraničí. Zaorálek je ve straně oblíbený, umí vycházet s Babišem i s prezidentem Zemanem. Letos v březnu na stranickém sjezdu v Brně zaujal své kolegy tradičně nejlepším projevem – a získal z celého vedení při volbě nejvíc hlasů.

„O tom, jestli budu premiérem já, nebo někdo jiný z ČSSD, bude rozhodovat sociální demokracie, protože to bude premiér za sociální demokracii. Žádné jméno jsme zatím neřešili. Já jsem pouze informoval kolegy, že jsem připraven ke kompromisu. Ale kompromis znamená, že ustoupí všichni," řekl Sobotka.

Pro ČSSD je nepřijatelné, aby členem obnovené vlády byl Andrej Babiš. V nátlaku na něj jí včera pomohly nahrávky miliardáře.

Zachycují rozhovor šéfa hnutí ANO s novinářem z koncernu Mafra, který teď patří do svěřenského fondu vicepremiéra. Domlouvají se na ní, jaké kauzy a na koho připravit a kdy je publikovat. V jiné nahrávce Babiš sprostě mluví o různých členech vlády.

„Zejména v posledních hodinách se ukazuje, jaké metody používá v politice předseda hnutí ANO Andrej Babiš. On coby vlastník médií se vždy opakovaně hájil, že neúkoluje a neřídí novináře těchto médií. Dnes se ukázalo, že v této věci opakovaně lhal. Já bych chtěl vyzvat občany, pokud na to mají žaludek, ať si tu nahrávku na internetu najdou, pustí a udělají si vlastní názor," prohlásil Bohuslav Sobotka.

Sobotka k nahrávce, na níž Babiš úkoluje novináře MF Dnes: „Andrej Babiš nám opakovaně lhal."Video: Vaclav Dolejsi

Reklama

Doporučované